Πώς να συνετίσετε το παιδί σας που δεν ικανοποιείται με τίποτα!

"Σε παρακαλώ μαμά…τελευταία φορά" σας είπε το παιδί σας όταν κατεβήκατε για πέμπτη φορά από το μύλο στο λούνα παρκ! Θέλετε να μάθετε πώς να συνετίσετε το παιδί σας το οποίο αν και του κάνετε όλα τα χατίρια δεν ικανοποιείται με τίποτα;

Σίγουρα η συμπεριφορά του μπορεί να σας βγάλει από τα ρούχα σας ωστόσο θα πρέπει να σας επισημάνουμε ότι είναι απόλυτα φυσιολογική στα παιδιά ηλικίας πέντε με έξι χρόνων. Τότε είναι που συνειδητοποιούν ότι έχουν έξυπνες σκέψεις τις οποίες μπορούν να εκφράσουν και φυσικά δοκιμάζουν τις νέες τους ικανότητες με εσάς. Το παιδί σας δεν είναι αχάριστο απλά μεγαλώνει...

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση

Κάντε μια συμφωνία μαζί του όταν ξεπερνάει τα όριά σας ζητώντας σας κάτι επίμονα είτε γιατί με αυτό διασκεδάζει είτε γιατί θέλει να αποφύγει κάτι που απεχθάνεται. Εάν για παράδειγμα του αρέσει να του διαβάζετε ένα παραμύθι ωστόσο μέχρι να κοιμηθεί το έχετε διαβάσει επτά φορές, συμφωνήστε μαζί του στο δείπνο πόσες φορές θα του το διαβάσετε. Όταν λοιπόν σας πει "ακόμα μια φορά μαμά", θυμίστε του τη συμφωνία που κάνατε.

Είναι πολύ βασικό να ενημερώνετε το παιδί σας για το πρόγραμμά σας. Για παράδειγμα εάν πρόκειται να πάτε σε ένα φιλικό σπίτι στο υπάρχει ένα παιδάκι που παίζει για να αποφύγετε τα κλάματα όταν θα είσαστε έτοιμοι να φύγετε, θα πρέπει να του πείτε πόση ώρα θα καθίσετε, τι θα κάνετε μετά και απαραιτήτως να το ενημερώσετε λίγη ώρα πριν την αναχώρησή σας. Πείτε του για παράδειγμα "σε δέκα λεπτά θα φύγουμε" και θα δείτε πώς θα έχει καλύτερη αντίδραση.

Εξίσου σημαντικό είναι να του δείχνετε ότι συμμερίζεστε τη στεναχώρια του και το καταλαβαίνετε. Ακόμα κι αν σας έχει εκνευρίσει με την επιμονή του και τις απαιτήσεις του, εάν του δείξετε πως το νιώθετε, το παιδί σας θα είναι πολύ πιο συνεργάσιμο. Οπότε την επόμενη φορά που θα σας ζητάει να του αγοράσετε δυο παιχνίδια, αντί να θυμώσετε πείτε του για παράδειγμα "το ξέρω αγάπη μου πως τα θέλεις και τα δυο αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω άλλα χρήματα στο πορτοφόλι μου". Η συμπεριφορά σας θα το κάνει να ηρεμήσει και να ξανασκεφτεί πιο λογικά.

Βεβαίως υπάρχουν φορές που ό,τι κι αν κάνετε απλά δεν υποχωρεί! Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνετε πίσω. Τονίστε του ότι αυτή είναι η απόφασή σας και δεν αλλάζει. Επαναλάβετε το όσες φορές χρειαστεί, χωρίς όμως να δείχνετε εκνευρισμένη διότι σε αυτή την περίπτωση θα εστιάσει στη δική σας συμπεριφορά κι όχι στη δική του.