Εφορία : Μειώνονται οι ποινές για να εισπράττονται πιο εύκολα

Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας ενσωματώνει τη "φιλοσοφία" της τρόικας για πιο λογικές φορολογικές ποινές και πιο εύκολα εισπράξιμες από τη φορολογική διοίκηση.

Έτσι, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης των μη εισπραττόμενων φόρων οι ποινές που έχουν επιβληθεί για παραβάσεις σχετικές με την έκδοση αποδείξεων, τιμολογίων, με την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης, ή την μη υποβολής δήλωσης παρακράτησης φόρου μειώνονται σημαντικά,

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή οι ελαφρύτερες ποινές που προβλέπει ο Κώδικας για τους φοροφυγάδες μπορούν να έχουν αναδρομική ισχύ, δηλαδή να ισχύσουν από τη δημοσίευση του νομού (μέσα στον Αύγουστο) και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2014 οπότε θα ισχύσει κανονικά ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας.

Έτσι, φορολογούμενοι στους οποίους έχουν ήδη επιβληθεί ποινές διότι δεν έχουν υποβάλλει δήλωση ή την έχουν υποβάλλει εκπρόθεσμα, δεν έχουν ανταποκριθεί σε αίτημα της Εφορίας για παροχή πληροφοριών, ήταν απρόθυμοι να συνεργαστούν στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου, δεν έχουν  εγγραφεί στο φορολογικό μητρώο ως όφειλαν και δεν συμμορφώθηκαν  με υποχρεώσεις σχετικές με την τήρηση βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων είναι δυνατόν να την γλυτώσουν με μικρότερες ποινές, κάνοντας χρήση των νέων διατάξεων του Κώδικα. Αυτό θα συμβεί διότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου επιτρέπουν σε όσους έχουν υποπέσει σε παραβάσεις που έχουν διαπραχτεί έως το χρόνο δημοσίευσης του νομού να επιλέξουν το ευνοϊκότερο καθεστώς για την πληρωμή φόρων και προστίμων.

Συγκεκριμένα, για τις υποθέσεις για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις επιβολής προστίμου μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του Κώδικα, εάν ο υπόχρεος υποβάλει ανέκκλητη δήλωση επιλογής των διατάξεων του ΚΦΔ, το πρόστιμο θα εκδοθεί απευθείας με βάση το νέο καθεστώς.

Το ίδιο θα ισχύσει και για υποθέσεις για τις οποίες μπορεί να έχουν εκδοθεί αποφάσεις επιβολής προστίμου, αλλά υποβληθεί αίτημα για υπαγωγή στο ευνοϊκό καθεστώς  στην Εφορία, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας 45 ημερών από τη δημοσίευση του Κώδικα. Αρμόδιος για την έκδοση της πράξης επιβολής των προστίμων με το ευνοϊκότερο καθεστώς θα είναι ο προϊστάμενος της Εφορίας που εξέδωσε την πράξη.

Ενδεικτικά σήμερα για την μη έκδοση ή την έκδοση ανακριβών φορολογικών στοιχείων αξίας μεγαλύτερης των 1.200 ευρώ, επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με την αξία της συναλλαγής ή του μέρους αυτής που αποκρύφτηκε. Με τις νέες διατάξεις του  Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας όταν η παράβαση αναφέρεται σε μη έκδοση ή σε ανακριβή έκδοση  παραστατικού στοιχείου αξίας άνω των 5.000 θα επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με 40% της  αξίας της συναλλαγής ή του μέρους αυτής που αποκρύφτηκε.

Πιο απλά κάποιος που σήμερα προχώρησε σε συναλλαγή αξίας 5.000 ευρώ χωρίς να εκδώσει τιμολόγια θα πληρώσει πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ με τον νέο ΚΦΔ θα πληρώσει μόλις 2.000 ευρώ.