Ράλλυ Αιγαίου: Από τις Κυκλάδες στα Δωδεκάνησα

Ανταπόκριση από Πάτμο: Μάνος Ρούδας

Μία επεισοδιακή ιστιοδρομία επιφύλασσε ο καιρός για τους ιστιοπλόους του 50ού Ράλλυ Αιγαίου. Όπως είχαν προειδοποιήσει τα δελτία καιρού, ο άνεμος ξεπερνούσε τα 7 μποφόρ κατά την εκκίνηση, ενώ αργότερα έφτασε τα 8 και κατά τόπους τα 9.

Οι ιστιοπλόοι που λαμβάνουν μέρος στο Ράλλυ Αιγαίου όμως έχουν την απαραίτητη ναυτοσύνη και εμπειρία για να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις. Το Αιγαίο με μελτέμι δεν είναι για τον καθένα. Η εκκίνηση δόθηκε στην ώρα της με τα σκάφη να ταξιδεύουν ένα μίλι όρτσα προς τη στεριά και μετά να γυρίζουν σε πιο ανοιχτή πλεύση μέχρι το spreader mark, για να καταλήξουν σε πλαγιοδρομία μέχρι το νότιο κάβο της Πάτμου.

Στη διαδρομή συνάντησαν τεράστια κύματα στο Ικάριο και ισχυρότατους ανέμους 48 κόμβων (9 μποφόρ) πριν και μετά τη Μύκονο. Είχαν όμως λάβει τα μέτρα τους. Σωσίβια, ζώνες ασφαλείας, μούδες αλλά και προσχεδιασμένη τακτική να αντιμετωπίσουν το μένος του καιρού, αλλά και τους αντιπάλους. Διότι στο τέλος-τέλος είναι ένας αγώνας στην ανοικτή θάλασσα, με την αφρόκρεμα των ιστιοπλόων.

Δεν έλειψαν ωστόσο και οι «αβαρίες», οι ζημιές δηλαδή στον εξοπλισμό. Ήταν αναμενόμενο και έτσι αντιμετωπίστηκε. Η εμπειρία των κυβερνητών έλαμψε στον τρόπο που αντιμετώπισαν τα απρόβλεπτα. Τελικά, όλα τα σκάφη κατέπλευσαν σε ασφαλή λιμάνια χωρίς κανένα πρόβλημα, πέραν από τον εξοπλισμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο σκάφος μπήκε στο λιμάνι στις 17.40 περίπου, έχοντας ταξιδέψει λιγότερο από 8 ώρες για τα 87 ναυτικά μίλια της διαδρομής και έχοντας επιτύχει μέγιστη ταχύτητα σχεδόν 30 κόμβων!

Αυτή τη στιγμή, οι ιστιοπλόοι βρίσκονται στη Σκάλα της Πάτμου και προσπαθούν να στεγνώσουν και να συμμαζέψουν τα σκάφη τους. Σίγουρα θα έχουν πολλές μικροεπισκευές για να προετοιμαστούν για τον αυριανό απόπλου με προορισμό το Κουφονήσι.

Τα αποτελέσματα των κατηγοριών είναι:

ORCi
OPTIMUM 3 - ASPIDA NIKOLAOS LAZOS - PERIKLIS LIVAS
SERENDIPITY HATZIKYRIAKAKIS PANAGIOTIS
PHOEBUS COSTEAS GEITONAS
ALUMNI FAEDON KYDONIATIS

IRC
APIDALOS NAFS KOURKOULOS PAVLOS
AFROESSA KONSTANTINOS GRETSOS
DRAGON VIRGINIA ETHNOPOULOU

ORC Club
SOROCOS SOUVALTZIS - DELIGIANNIS - PELEKANAKIS
AFRODITI-SOLARIS VASILIS MILIOTIS
ALKYON GEORGIOS LOUNDRAS

* Ο Μάνος Ρούδας ακολουθεί το Ράλλυ Αιγαίου σε όλη του τη διαδρομή, μεταδίδοντας για το news.gr ζωντανά στιγμιότυπα και αποτελέσματα.