Δυσκολεύεται να καταλάβει “ποιος είναι ποιος” μέσα στην οικογένεια!

Πριν από λίγες ημέρες το παιδί σας σας ρώτησε εάν είχε γεννηθεί όταν ήσασταν μικρή και σήμερα εάν ο παππούς του είναι αδερφός σας! Μάλλον το παιδί σας αντιμετωπίζει μια δυσκολία με το γενεαλογικό του δένδρο! Αναρωτιέστε εάν είναι σημαντικό να του εξηγήσετε;

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το παιδί σας να γνωρίζει ποιος είναι και από πού έρχεται. Τα περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται να καταλάβουν ποια είναι η σχέση τους με τα άλλα μέλη της οικογένειας και εσείς πρέπει να του εξηγήσετε ποια είναι η γιαγιά του, ποιος ο παππούς του, ποιοι οι θείοι, οι θείες και τα ξαδέρφια του και φυσικά ποια είναι η σχέση μεταξύ τους. Μαθαίνοντας όλα αυτά στο παιδί σας το βοηθάτε να οργανωθεί και να νιώσει ασφάλεια ενώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως όταν αφήνετε το παιδί σας μέσα στην ασάφεια δεν τροφοδοτείτε τη φυσική του περιέργεια και δεν προκαλείτε το ενδιαφέρον του και για άλλους τομείς. Θα πρέπει να επαναλαμβάνετε συχνά αυτές τις πληροφορίες μέχρι το παιδί να καταφέρει να τις καταλάβει μόνο του.

Επίσης είναι σημαντικό για το παιδί σας ακόμα και για το μωρό να αναφέρετε τις γενιές, να τις ξεχωρίζετε και να τις αναγνωρίζετε μπροστά του. Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχουν γονείς, παππούδες και γιαγιάδες ώστε να βρει τα σημεία αναφοράς του και να καταλάβει την πορεία της ζωής.