Επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό εξελέγη η Ελένη Παυλοπούλου, η επιστήμονας ου δυο χρόνια πριν είχε κερδίσει την υποτροφία Μαρί Κιουρί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η υποτροφία αυτή την έκανε γνωστή και την οδήγησε στην ερευνητική ομάδα του καθηγητή Γιώργου Χατζηιωάννου, που είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου LCPO, CNRS.
Η Ελένη Παυλοπούλου έχει ως ερευνητικό αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στοιχείων και την βελτιστοποίηση της απόδοσης τους. "Ξέρουμε ότι το οργανικό υλικό που χρησιμοποιούμε είναι ικανό να μετατρέψει το φως σε ρεύμα. Το θέμα είναι να μετατρέψουμε την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική έχοντας τη μέγιστη απόδοση, λέει η κα. Παυλοπούλου που θέτει ως στόχο τον διπλασιασμό της απόδοσης σε βιομηχανικό επίπεδο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euronews, οι νέες συσκευές οργανικών φωτοβολταϊκών θα δημιουργούνται από ανακυκλώσιμα υλικά και η κατασκευή τους θα είναι πιο εύκολη και λιγότερο δαπανηρή σε σχέση με τα σημερινά ανόργανα. Επίσης, τα σύγχρονα φωτοβολταϊκά θα είναι εύκαμπτα, έχοντας την δυνατότητα να πάρουν το σχήμα της επιφάνειας πάνω στην όποια θα μπουν.
Η απόσβεση των φωτοβολταϊκών στοιχείων που υπάρχουν σήμερα στις σκεπές παίρνει περίπου 25 χρόνια, ενώ η πρόβλεψη για αυτά με οργανικά υλικά περιορίζεται στην διετία.
Κατά την κα. Παυλοπούλου, η εφαρμογή αυτής της νέας συσκευής θα ξεκινήσει σε μια πενταετία, ωστόσο ο επικεφαλής της ομάδας στην οποία συμμετέχει είναι περισσότερο αισιόδοξος και θεωρεί ότι δεν πρόκειται να πάρει πάνω από τρία χρόνια.