Η δεύτερη μέρα του Ράλλυ Αιγαίου

Ανταπόκριση από Σύρο: Μάνος Ρούδας

Το Σάββατο τα πληρώματα άδραξαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν, αλλά και να προετοιμάσουν τα σκάφη για την επόμενη ιστιοδρομία, από τη Σύρο στην Πάτμο, μήκους περίπου 80 ναυτικών μιλίων.

Η πρόγνωση του καιρού είναι σαφής: Τα σκάφη θα ξεκινήσουν με 8 μποφόρ από τη Σύρο,ενώ κάτω από τη Μύκονο περιμένει το στόλο ένα 9άρι, το οποίο θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι ιστιοπλόοι, ενώ ο τερματισμός στη Σκάλα της Πάτμου προβλέπεται να γίνει με συνθήκες πάλι 8 μποφόρ.

Η πλεύση ωστόσο θα είναι ανοιχτή, γεγονός που σημαίνει ότι τα σκάφη θα ταξιδέψουν πολύ γρήγορα, αλλά χρειάζεται και συνεχές τριμάρισμα, προκειμένου η ταχύτητα σκάφους να παραμένει στο μέγιστο. Η πλεύση αυτή με αυτές τις συνθήκες περιλαμβάνει ακόμα στο ...μενού δύσκολο τιμόνεμα, καθώς το κύμα θα έρχεται από την μπάντα του σκάφους, αλλά και συνεχή εργασία του πληρώματος μέσα σε σκληρές συνθήκες, ώστε το σκάφος να τρέχει ασταμάτητα.

Ωστόσο, η απόλαυση, η αδρεναλίνη της ταχύτητας με το ισχυρό μελτέμι του Αιγαίου, είναι αναντικατάστατο συναίσθημα. Εχθές το βράδυ ο σύλλογος επαγγελματιών Φοίνικα, οργάνωσε ένα παραδοσιακό γλέντι για τους ιστιοπλόους, ακριβώς μπροστά στα σκάφη τους, με παραδοσιακή μουσική και χορό και φυσικά, τοπική, σπιτική κουζίνα. Η ευγενική αυτή χειρονομία εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους ιστιοπλόους και τους διοργανωτές οι οποίοι έμειναν μέχρι αργά για να απολαύσουν τη φιλοξενία.

Σήμερα το βράδυ θα γίνει η τοπική τελετή απονομής για τους νικητές του πρώτου σκέλους, ενώ αύριο το πρωί ο στόλος θα πάρει εκκίνηση για το δεύτερο σκέλος.

Web Media Sponsor του αγώνα είναι το news.gr. Η δημοσιογραφική του ομάδα παρακολουθεί και  μεταδίδει καθημερινά τις εξελίξεις, ενώ στην ειδική ενότητα δημοσιεύονται συνεχώς πολλά θέματα για την ιστορία και τις διαδρομές, ταξιδιωτικά άρθρα για τα νησιά, φωτογραφικά αφιερώματα και συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών.

Τα αποτελέσματα της πρώτης αγωνιστικής ημέρας του 50ού Ράλλυ Αιγαίου, για τη διαδρομή Φάληρο - Σύρος, διαμορφώθηκαν ως εξής:

Κατηγορία ORCi
1) OPTIMUM 3 - ASPIDA NIKOLAOS LAZOS - PERIKLIS LIVAS
2) ARISTOFANI - ENEOS N.SINOURIS - S. KAMPOURIDIS
3) SERENDIPITY HATZIKYRIAKAKIS PANAGIOTIS

Κατηγορία IRC
1) DRAGON VIRGINIA ETHNOPOULOU
2) URSUS MINOR NOUTSOS STELIOS
3) iSAIL ST. HATZIGRIGORIS - C. KARIDIS

Πρώτο σκάφος που μπήκε στο λιμάνι ήταν το OPTIMUM3 - ASPIDA, έχοντας διανύσει τα 80 ναυτικά μίλια της διαδρομής σε λιγότερο από 8 ώρες, δηλαδή με μέση ωριαία ταχύτητα άνω των 10 κόμβων. Η ιστιοδρομία ήταν "στρωτή" χωρίς δραματικές αλλαγές και εκπλήξεις κατά γενική ομολογία.

Φυσικά, στην ιστιοπλοΐα δεν υπάρχουν προγνωστικά, ούτε "σίγουρα" στοιχήματα! Ο καιρός είναι ο καθοριστικός παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει ακόμα και τον πιο προσεκτικό σχεδιασμό, την πιο έξυπνη τακτική. Το πολύ υψηλό επίπεδο συναγωνισμού του κορυφαίου αγώνα ανοικτής θαλάσσης της χώρας μας διαφάνηκε για μία ακόμα φορά, με τους τερματισμούς των αγωνιστικών σκαφών να είναι με την ίδια ένταση όπως η εκκίνηση.

Οι διορθωμένοι χρόνοι με βάση τους οποίους βαθμολογούνται τα σκάφη, στην κατηγορία ORCi εμφάνισαν διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου σκάφους 8 λεπτά, ενώ για το δεύτερο με το τρίτο, ακόμα μικρότερη, μόλις 2 λεπτά! Στην 4η και 5η θέση η διαφορά κρίθηκε στα δευτερόλεπτα!

* Ο Μάνος Ρούδας ακολουθεί το Ράλλυ Αιγαίου σε όλη του τη διαδρομή, μεταδίδοντας στο news.gr ζωντανά στιγμιότυπα και αποτελέσματα.