Η νοσταλγία ανέκαθεν θεωρείτο αρνητικό συναίσθημα. Σύμφωνα με νέες έρευνες, ωστόσο, οι όμορφες αναμνήσεις του παρελθόντος μπορεί να βελτιώσουν τη ζωή και τον χαρακτήρα σας.
Η αναπόληση παλιών, καλών στιγμών μπορεί να χρησιμεύσει ως συναισθηματικό κίνητρο όταν βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις. Παρ’ όλα αυτά, από τον 17ο αιώνα και έπειτα, η νοσταλγία αντιμετωπιζόταν ως διαταραχή όταν, ένας Ελβετός φυσικός υποστήριξε ότι νοητικές και σωματικές ασθένειες των στρατιωτών αποδίδονταν στην επιθυμία τους για επαναπατρισμό.
Την περασμένη δεκαετία, ωστόσο, επιστήμονες κατέληξαν στο εξής πόρισμα: μερικές φορές η νοσταλγία επιδρά θετικά τη ψυχολογία του ατόμου. Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο ConstantineSedikides του Πανεπιστήμιου του Σαουθάμπτον στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με την έρευνα, η νοσταλγία αντιμετωπίζει τη μοναξιά, τη βαρεμάρα και το άγχος ενώ τα ζευγάρια έρχονται πιο κοντά όταν μοιράζονται όμορφες στιγμές του παρελθόντος. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η νοσταλγία έχει και την επίπονη πλευρά της αλλά, εν τέλει, δίνει περισσότερο νόημα στη ζωή και λιγότερη αξία στο θάνατο, βοηθά στην αντιμετώπισή του ως κάτι το φυσιολογικό και όχι ως κάτι τρομακτικό.
Στο πόρισμα αυτό κατέληξαν εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν στα άσχημα νέα. Άρχισαν, λοιπόν, να νοσταλγούν και σιγά σιγά να αισθάνονται λιγότερη θλίψη και μοναξιά. Επιπλέον, ο ψυχολόγος ClayRoutledge υποστηρίζει ότι η νοσταλγία "φέρνει στο νου αγαπημένες εμπειρίες που μας διαβεβαιώνουν για την αξία που έχουμε ως άνθρωποι και δίνουν ακόμα περισσότερο νόημα στη ζωή μας. Κομμάτι της έρευνας δείχνει ότι όσοι νοσταλγούν συχνά το παρελθόν μπορούν και αντιμετωπίζουν καλύτερα τις ανησυχίες τους για τον θάνατο".
Ο Sedikides συνιστά τη χρήση της νοσταλγίας ως μια θεραπεία και υποστηρίζει ότι "εάν δεν είστε νευρωτικοί ή αν δε συνηθίζετε να αποφεύγετε καταστάσεις, θεωρώ πως θα επωφεληθείτε με τη νοσταλγία στιγμών 2-3 φορές την εβδομάδα […] Ηεμπειρίαείναιέναπολύτιμηαπόκτημα".