Σημαιοστολισμένο το Βέλγιο για την αλλαγής σκυτάλης στο θρόνο

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Βέλγιο, ενόψει της παραίτησης του Βασιλιά Αλβέρτου και της στέψης του διάδοχου Φιλίππου την Κυριακή. Όλοι οι κεντρικοί δρόμοι των Βρυξελλών είναι σημαιοστολισμένοι και χιλιάδες καρέκλες τοποθετούνται μπροστά από το παλάτι, για τους καλεσμένους στην τελετή.

Η αγορά έχει γεμίσει από αναμνηστικά αλλά και τις διάσημες Βελγικές σοκολάτες, ειδικά σχεδιασμένες για τη στέψη του νέου Βασιλιά.

Μάλιστα, η αλλαγή σκυτάλης συμπίπτει με την εθνική γιορτή της χώρας, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στην σημαντική αυτή ημέρα.

O απερχόμενος Βασιλιάς αποχαιρέτισε τους πολίτες με ένα συγκινητικό διάγγελμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Με μεγάλη συγκίνηση σας απευθύνομαι για τελευταία φορά ως βασιλιάς. Αυτή την ώρα που παραιτούμαι, αν με ρωτήσετε τι εύχομαι για το μέλλον, η ευχή μου είναι το Βέλγιο να διατηρήσει τη συνοχή του".

Ο βασιλιάς Αλβέρτος, 79, και η σύζυγός του έχουν περάσει την τελευταία εβδομάδα με περιοδείες στην χώρα για αν χαιρετήσουν για τελευταία φορά , από κοντά, τους Βέλγους, οι οποίοι αγαπούν τον Αλβέρτο. Οι πολίτες του Βελγίου δηλώνουν ικανοποιημένοι με το έργο του, θεωρώντας ότι διαδραμάτισε ενωτικό ρόλο στις κρίσιμες στιγμές που πέρασε η χώρα.

Μάλιστα, σε επίσκεψη τους στη Λιέγη, η βασίλισσα Πάολα με το ζόρι συγκράτησε  τα δάκρυά της , καθώς το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε "ζήτω ο βασιλιάς" και "ζήτω το Βέλγιο."

Μετά τη βασίλισσα της Ολλανδίας, ο Αλβέρτος γίνεται ο δεύτερος Ευρωπαίος μονάρχης που παραιτείται του θρόνου, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.