Οι επιστήμονες σε όλη τη Βρετανία ξεκινούν ένα πρόγραμμα χαρτογράφησης των γονίδιων των όγκων από 850 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, σε μια προσπάθεια να καταλάβουν περισσότερα για τη θανατηφόρα ασθένεια που κοστίζει δεκάδες χιλιάδες ζωές ετησίως. Η επιστημονική πρόοδος για τον καρκίνο του πνεύμονα έχει μείνει πίσω συγκριτικά με άλλους καρκίνους , καθώς μόνο το 9% των ασθενών επιβιώνουν πέραν των πέντε ετών.
Ερευνητές από το Λονδίνο,το Λέστερ, το Κάρντιφ,το Μπέρμιγχαμ, το Μάντσεστερ και το Αμπερντίν, έχουν σκοπό να δημιουργήσουν ένα γενετικό προφίλ του όγκου του κάθε ασθενούς και να μελετήσουν πώς μεταβάλλεται ο όγκος και γίνεται ανθεκτικός στην θεραπεία.
"Ελπίζουμε ότι με την χαρτογράφηση των όγκων θα κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει ο μη-μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα προσκαι πώς προσαρμόζεται με την πάροδο του χρόνου. Έτσι θα πάρουμε μια καλύτερη εικόνα για την ανάπτυξη καλύτερων θεραπευτικών μέσων για να σταματήσουν αυτές τις αλλαγές", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Τσάρλι Σουάντον.
Σε μία από τις μεγαλύτερες μελέτες του είδους του, οι επιστήμονες θα αναλύσουν γενετικές αλλαγές στο εσωτερικό καρκίνων του πνεύμονα εκατοντάδων ασθενών κατά τη διάγνωση αλλά και τη διάρκεια της θεραπείας. Αυτή η μελέτη θα περιλαμβάνει αλληλουχίες δισεκατομμύριων γραμμάτων του DNA - που ισοδυναμούν με πάνω από 65.000 ανθρώπινα γονιδιώματα. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν τις κοινές γενετικές μεταλλάξεις για να μπορούν να στοχεύσουν στα διαφορετικά στάδια της νόσου.