Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε δεν έρχεται στην Ελλάδα για να πει στους Έλληνες πώς να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους αλλά για να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και τους πολίτες, δήλωσαν σήμερα κύκλοι του γερμανικού υπουργείου, τονίζοντας ότι οι συστάσεις και οι παρατηρήσεις είναι δουλειά της τρόικας και όχι μεμονωμένων κρατών.
Οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν ότι ο υπουργός επιθυμεί να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην ελληνική πλευρά, να την ενθαρρύνει στον δύσκολο δρόμο που ακολουθεί και μα συνομιλήσει για θέματα διμερούς συνεργασίας και προοπτικής επενδύσεων.
"Σε αυτό το προκαταρκτικό στάδιο, η Γερμανία θα παράσχει τεχνική βοήθεια, ενώ εξετάζει την συμμετοχή της μέχρι να συσταθεί η αναπτυξιακή τράπεζα", επισημάνθηκε από τις γερμανικές πηγές, λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του αξιωματούχου στη χώρα μας.
Οι γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι απέρριψαν πάντως τους ισχυρισμούς ότι το Βερολίνο δίνει "μια καραμέλα 100 εκατομμυρίων στην Ελλάδα, η οποία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της" και σημείωσαν ότι θα υπογραφεί ένα Μνημόνιο Συναντίληψης για την δημιουργία ενός Ινστιτούτου Ανάπτυξης, το οποίο θα είναι Ταμείο και όχι Τράπεζα και στο οποίο η Γερμανία θα συμμετάσχει, εφόσον η Ελλάδα εκπληρώνει τους στόχους και τις υποχρεώσεις της.
Οι γερμανικές πηγές διέψευσαν και σημερινά δημοσιεύματα περί χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και τις πληροφορίες σχετικώς με "προληπτικό πακέτο 13 δισεκατομμυρίων", το οποίο θα δημιουργούσε κλίμα αναξιοπιστίας και θα αποτελούσε τροχοπέδη στις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.
"Τέτοιου είδους φήμες λειτουργούν αντιπαραγωγικά. Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει συγκεκριμένα μέτρα" τονίστηκε, με αναφορά στην κινητικότητα 4.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, οι πηγές του Βερολίνου ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να τεθεί από τον κ. Σόιμπλε και ότι θεωρούν ότι μάλλον δεν θα τεθεί και από την ελληνική πλευρά.