Tο επίτευγμα της NASA, τεράστιο άλμα για το μέλλον της 3D εκτύπωσης

Η επιτυχημένη δοκιμή από τη NASA ενός ανταλλακτικού πυραύλου, κατασκευασμένου από τρισδιάστατο εκτυπωτή, θεωρείται ότι θα φέρει βιομηχανική επανάσταση στον χώρο τόσο της αεροναυπηγικής όσο και των εξοπλισμών.

Το δοκιμαστικό ανταλλακτικό ήταν μικρότερο από αυτό που χρησιμοποιείται στους κανονικούς πυραύλους αλλά αρκετά μεγάλο για να περάσει τα απαραίτητα τεστ αντοχής και πίεσης.

Εκεί που οι κανονικοί 3D εκτυπωτές λιώνουν και εξάγουν πλαστικό (συνήθως ABS), η επιλεκτική τήξη με λέιζερ χρησιμοποιεί ένα υψηλής ισχύος λέιζερ για να λιώσει και να αναμείξει μεταλλικές σκόνες στην επιθυμητή δομή 3D.

Με το ανταλλακτικό πυραύλου, η NASA όχι μόνο έκανε ένα μεγάλο βήμα στη διαδικασία της εκτύπωσης με  3D  μεταλλικών αντικειμένων, αλλά πιθανότατα έφερε μια επανάσταση στον τρόπο παραγωγής στην Αμερική, αλλά  και σε όλο τον κόσμο.

 Και η NASA δεν είναι ο μόνος που αναγνωρίζει τα οφέλη των ψηφιακώντρισδιάστατων εκτυπώσεων με λέιζερ. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ κατασκευάζει κινητά εργαστήρια  3D εκτυπωτών για συστήματα οπλισμού ενώ ο Ομπάμα έχει επενδύσει  δισεκατομμύρια σε τέτοιες πρωτοπόρες τεχνολογικές πρωτοβουλίες.

 Υπάρχουν ακόμη και φήμες για  3D εκτύπωση ανθρώπινων ιστών , αλλά αν μη τι άλλο,η τολμηρή δοκιμή της NASA ενισχύει τέτοιες σκέψεις.

Όπως και να έχει, οικονομολόγοι και επιστήμονες χαρακτηρίζουν το επίτευγμα της NASA, όχι απλά ένα βήμα, αλλά ένα τεράστιο άλμα για το μέλλον της 3D εκτύπωσης.