Δεκάδες νεκροί και τραυματίες τη νύχτα στο Κάιρο

Τουλάχιστον 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 261 τραυματίστηκαν στο Κάιρο τη νύχτα, εξαιτίας των συγκρούσεων που ξέσπασαν λίγο πριν τις εννιά το βράδυ μεταξύ υποστηρικτών του πρώην προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι και κατοίκων και συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Επιπλέον, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων τςη Αιγύπτου, οι αρχές προχώρησαν σε 401 συλλήψεις.

Οι διαδηλώσεις και οι οδομαχίες συνεχίστηκαν και σήμερα στους δρόμους της Αιγυπτιακής πρωτεύουας ενώ ο στρατός έχει προειδοποιήσει τους διαδηλωτές ότι θα απαντήσει με τη μέγιστη αυστηρότητα, αν επιχειρήσουν να πλησιάσουν ή να εισβάλλουν σε στρατιωτικές βάσεις.

Εχθές τη νύχτα, νεαροί άνδρες, έχοντας τα πρόσωπά τους καλυμμένα για να προστατευτούν από τα δακρυγόνα, πετούσαν πέτρες προς τους αστυνομικούς, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όπως "ο Θεός είναι μεγάλος" ενώ οι κάτοικοι της περιοχής Ραμσές Στριτ, προσπάθησαν να κλείσουν το πέρασμα στον ποταμό Νείλο.  

Ελικόπτερα του στρατού πετούσαν πάνω από την περιοχή, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος, χωρίς όμως αποτέλεσμα, οπότε και εκλήθησαν οι ειδικές δυνάμεις τις αστυνομίας.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, οι ιατρικές μονάδες παρείχαν πρώτες βοήθειες σε αρκετούς διαδηλωτές, οι οποίες έφεραν πληγές στο πρόσωπο και τα μάτια.  Δύο από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους στη γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου- κοντά στη πλατεία Ταχρίρ- και άλλοι τρεις στην περιοχή της Γάζας.

Πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο βίας στο οποίο εμπλέκονται οπαδοί του Μόρσι μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Την περασμένη Δευτέρα, ένας 53χρονος φιλο-Μορσικός είχε χάσει τη ζωή του έξω από το συγκρότημα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο. Στις ίδιες συγκρούσεις είχαν χάσει τη ζωής τους επίσης τέσσερις στρατιώτες.

Τα νέα επεισόδια- δύο μόλις χρόνια μετά την Αραβική Άνοιξη που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ- εντείνουν τους φόβους περί αποσταθεροποίησης της πολυπληθέστερης χώρας του αραβικού κόσμου.