Bloomberg: Οι Έλληνες σερβίρουν καφέ μέχρι να… χαράξει πάλι

"Για το Σαμαρά, τα απτά σημάδια ότι η Ελλάδα ανακάμπτει είναι οι τουρίστες που ρέουν στην Αθήνα από τα κρουαζιερόπλοια και τα αεροπλάνα", εν τω μεταξύ πολλοί νέοι σερβίρουν καφέ στους τουρίστες περιμένοντας την οικονομική ανάκαμψη, γράφει το πρακτορείο Bloomberg σε εκτενές ρεπορτάζ του για την Ελλάδα.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, μέχρι να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη, όσοι νέοι δεν γίνονται μετανάστες, συχνά αφήνουν τις σπουδές τους και "σερβίρουν καφέ στην Πλάκα, κερδίζοντας 500 ευρώ το μήνα". Αυτό "τους βοηθά να μείνουν εκτός της στρατιάς των ανέργων οι οποίοι και αυξάνονται συνεχώς", γράφει το Bloomberg.

Η ανταποκρίτρια του πρακτορείου μίλησε με μια 28χρονη κοπέλα που δουλεύει ως σερβιτόρα, την

Ολυμπία Αγγέλη, η οποία είδε τις απολαβές της να μειώνονται μέσα σε τρία μόλις χρόνια κατά 50%. Η ίδια δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει στις τουριστικές σπουδές της, πάντως προς το παρόν δεν έχει το περιθώριο να χάσει έστω και τα 500 ευρώ το μήνα, ποσό με το οποίο επιβιώνει και ταυτόχρονα συντηρεί τους ηλικιωμένους γονείς της.

"Πολλοί επέστρεψαν στο πατρικό τους εξαιτίας της κρίσης για να τους συντηρήσουν οι γονείς τους. Αλλά εγώ είμαι μοναχοπαίδι και ποτέ δεν έφυγα από το σπίτι. Συντηρώ τους γονείς μου, τους βοηθώ να πληρώσουν το ενοίκιο, τους φροντίζω" λέει η Ολυμπία.

Η 28χρονη δηλώνει ότι συνεχίζει να δουλεύει ως σερβιτόρα, για να μην αναγκαστεί να μεταναστεύσει όπως η φίλη της, που πριν από δυο χρόνια έφυγε για την Βρετανία.

"Άλλωστε ο φόβος της απώλειας της θέσης εργασίας, έχει μετατραπεί σε καθημερινό εφιάλτη για τα 3,6 εκατομμύρια των Ελλήνων που έχουν κάποια δουλειά", επισημαίνεται στο άρθρο.

Πάντως η Ολυμπία ελπίζει ότι θα τελειώσει τις σπουδές της και ότι κάποια στιγμή θα ανοίξει την δική της επιχείρηση ή τουλάχιστον ότι θα μπορέσει να αναλάβει διοικητική θέση σε κάποια άλλη επιχείρηση.

"Δεν είναι απόλυτο σκοτάδι. Ίσως έρχεται το ξημέρωμα. Αλλά είναι ακόμη μακριά. Αργεί πολύ" σημειώνει.