Δήμαρχοι: Εκπρόσωπος του Οικονομικών μας αποκάλεσε Ταλιμπάν

“Δεν μπορώ να συνομιλώ με Ταλιμπάν”. Αυτή ήταν η φράση που φέρεται να απηύθηνε σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, όπως ισχυρίζονται στελέχη της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δημάρχων με τους υπουργούς Γ. Στουρνάρνα, Γ.Μιχελάκη, Κυρ.Μητσοτάκη και Μ. Βαρβιτσιώτη.

Το γεγονός γνωστοποίησε μέλος της ΚΕΔΕ, ο οποίος και αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας από τη συνάντηση η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, υποόδιαπραγμάτευση βρίσκεται μέχρι αυτή τη στιγμή η πρόταση μαζικής παραίτησης δημάρχων ανά την Ελλάδα και δημοτικών συμβουλίων με στόχο την προκήρυξη δημοτικών εκλογών.

Η συνάντηση διεξήχθη σε τεταμένη ατμόσφαιρο, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηεκ το αίτημα της ΚΕΔΕ να βγει από το πολυνομοσχέδιο η διάταξη που ορίζει πειθαρχική δίωξη σε δημάρχους σε περίπτωση που δεν τηρούν τους προϋπολογισμούς τους.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, η διάταξη αυτή αποτελεί κόκκινη γραμμή και αν δεν αποσυρθεί απειλούν με μαζικές παραιτήσεις.

Το δεύτερο αίτημα είναι να μην υπάρξουν νέες παρεμβάσεις ενίσχυσης του παρατηρητηρίου ΟΤΑ, δηλαδή να μην ελέγχει εκ των προτέρων το παρατηρητήριο τον προϋπολογισμό των δήμων. Ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε ότι θα το εξετάσει.

Δεσμεύτηκε ταυτόχρονα ότι δεν θα υπάρξει και νέο κύμα διαθεσιμότητας αργότερα.

Τέλος συζητήθηκε η σύσταση ειδικής υπηρεσίας δημοτικής αστυνομίας, με στόχο την απορρόφηση περίπου του 80% των εργαζομένων που ανήκαν στους ΟΤΑ.

Μόνο οι δημοτικοί αστυνομικοί σε κινητικότητα σύμφωνα με τους αρμόδιους υπουργούς

Δεν θα συμμετάσχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με περισσότερους υπαλλήλους πέραν των δημοτικών αστυνόμων στη διαδικασία του Σεπτεμβρίου, διαβεβαίωσε κατά την κοινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την ΚΕΔΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με όσα ανέφεραν μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σύμφωνα με πηγές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το υπουργείο Οικονομικών διάκειται θετικά στο ενδεχόμενο όσοι δημοτικοί αστυνόμοι διαθέτουν μεταπτυχιακό να μεταταχθούν στους δήμους και να επιστρέψει σε αυτούς (δήμους) ένα 10% - 15% των δημοτικών αστυνόμων προκειμένου να καλύψει ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από την Κεντρική Ένωση Δήμων, να παρείχε στην ΚΕΔΕ τη διαβεβαίωση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα εξαιρεθεί και από την κινητικότητα του Δεκεμβρίου, υπό την αυστηρή προϋπόθεση όμως ότι οι δήμοι θα έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση των δομών τους, θα έχουν έτοιμα τα νέα οργανογράμματα και τις ενδο-δημοτικές μετακινήσεις.

Ιδιαίτερη ένταση δημιουργήθηκε κατά τη συνάντηση μεταξύ του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ, όσον αφορά τις ενισχυμένες αρμοδιότητες του Παρατηρητηρίου στους δήμους. Κι αυτό διότι σύμφωνα με το πολύ-νομοσχέδιο, το Παρατηρητήριο δεν θα ελέγχει πλέον μόνο τους προϋπολογισμός, αλλά και το προσχέδιο κατάρτισης των προϋπολογισμών των 325 δήμων.

Η ΚΕΔΕ παρέμεινε ανυποχώρητη στη θέση της για απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης και υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για κατάργηση επί της ουσίας του αυτοδιοίκητου των δήμων και για ξεκάθαρη παραβίαση της συνταγματικής, διοικητικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

"Πρόκειται για την αποθέωση της γραφειοκρατίας και για κατάργηση οποιασδήποτε έννοιας αυτοδιοίκησης. Όλα όσα προβλέπονται είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δεν υλοποιούνται. Αυτοί που τα συνέταξαν έχουν άγνοια της λειτουργίας των δήμων", τόνισε μετά τη συνάντηση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Μετά την ένταση που δημιουργήθηκε ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί μέχρι αύριο. Ο κ. Ασκούνης, μετά το πέρας της συνάντησης, δήλωσε ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί και μέσα στη Βουλή προκειμένου να βρεθεί λύση και ότι έλαβε τη σχετική διαβεβαίωση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.