Χωρίς πού την κεφαλήν κλίναι είναι πολύ πιθανόν να παραμείνουν σύντομα οι 400 σπουδαστές, οι 80 καθηγητές, τα δεκάδες μουσικά όργανα αλλά και η πολύτιμη βιβλιοθήκη του κρατικού ωδείου Θεσσαλονίκης.
Το κτίριο που στεγάζεται το ωδείο από το 1987 ανήκει στο ΙΚΑ και το Ταμείο απειλεί με έξωση.
Το κτίριο -ιδιοκτησίας του ΙΚΑ με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, δόθηκε στο ΚΩΘ με 12ετές συμβόλαιο και με συμβολικό μηνιαίο μίσθωμα 15,20 ευρώ. Ως το 1999 οπότε το συμβόλαιο έληξε. Το ΙΚΑ ζήτησε δικαστικά την ...εκκένωση και επιστροφή του κτιρίου , κέρδισε τη δίκη, ελήφθη απόφαση έξωσης , η απόφαση παρέμεινε μη εκτελεστέα και ανενεργή ως το 2011, το ΙΚΑ την επανενεργοποίησε το καλοκαίρι του 2012 ζήτησε μηνιαίο μίσθωμα 12.000 ευρώ , η διοίκηση του κρατικού ωδείου, με τα ήδη περιορισμένα οικονομικά της και με σειρά διοικητικών και άλλων προβλημάτων που κλυδώνιζαν ήδη τη λειτουργία του Ωδείου) αντιπρότεινε μηναίο μίσθωμα 4.000 ευρώ, το ΙΚΑ επανήλθε με αντιπρόταση για το ύψος του μισθώματος στα 9.000 ευρώ , η διοίκηση του ωδείου που έχει να διαχειρισθεί έναν ήδη μειωμένο σχεδόν κατά το ήμισυ των περασμένων ετών προϋπολογισμό λειτουργίας , αντιπρότεινε και πάλι τα 4.000 ευρώ με παράλληλη προσπάθεια ένταξης σε ευρωπαϊκά προγράμματα και επισκευή-ανακαίνιση του παλαιού και προβληματικού πλέον κτιρίου , η αντιπρόταση δεν έγινε δεκτή και στα μέσα του περασμένου μήνα (Ιουνίου) και εν μέσω των εξετάσεων των σπουδαστών η διευθύντρια του κρατικού ωδείου κ.Λόλα Τότσιου δέχθηκε μέσω δικαστικού επιμελητή το έγγραφο... έξωσης από το ωδείο.
Το κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1914 (μ το νόμο 349 της 5ης Νοεμβρίου 1914 )και σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση το νομοσχέδιο θα αποτελούσε την απαρχή της ιδρύσεως Ωδείων εις τας πολυανθρωποτέρας των πρωτευουσών του κράτους” και σύμφωνα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο “εις την ανακτηθείσαν περίδοξον βυζαντινήν μεγαλόπολιν ανήκουν δικαιωματικώς τα πρωτεία”...
Παρά το νόμο, δεν έγινε δυνατό να ακολουθήσει καμία άλλη πόλη και το κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης παραμένει -100 παρά ένα χρόνια μετά- το μοναδικό κρατικό ωδείο της χώρας ..
Πρώτος διευθυντής ορίστηκε ο Αλέξανδρος Καζαντζής.
Με το Ν. 2557/97 και με Υπουργό Πολιτισμού τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το Ωδείο μετονομάστηκε σε Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και ως το μοναδικό κρατικό ωδείο στην Ελλάδα με δωρεάν φοίτηση των σπουδαστών.