Το διαζύγιο βλάπτει σοβαρά την υγεία των… ενήλικων παιδιών

Οι άνθρωποι, που βιώνουν το διαζύγιο των γονέων κατά την παιδική ηλικία, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν υψηλότερα επίπεδα του δείκτη φλεγμονής στο αίμα, το οποίο μπορεί να προβλέψει την πορεία της υγείας τους, σύμφωνα με νέα έρευνα από το UCL.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Psychoneuroendocrinology, διαπίστωσε ότι τα παιδιά, που βιώνουν την πλήρη διάλυση της σχέσης των γονέων τους πριν από την ηλικία των 16 ετών, ανεξάρτητα από το αν οι γονείς τους ήταν παντρεμένοι ή όχι, είχαν 16% υψηλότερα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στην ηλικία των 44 ετών. Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη είναι ένας δείκτης φλεγμονής, που μετράται σε δείγματα αίματος και θεωρείται παράγοντας κινδύνου για ασθένειες, όπως η στεφανιαία νόσος και ο διαβήτης τύπου II.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκείνοι, που έζησαν το χωρισμό των γονιών τους πριν την ηλικία των 16 ετών, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται μειονεκτικά στην εφηβεία και να μην έχουν καλές επιδόσεις στο σχολείο, χαμηλώνοντας το μορφωτικό τους επίπεδο.

"Η μελέτη μας δείχνει ότι δεν είναι το διαζύγιο, που αυξάνει τον κίνδυνο της φλεγμονής ουσιαστικά, αλλά οι κοινωνικοψυχολογικές συνέπειες", εξήγησε η Δρ. Ρεμπέκα Λάσει, επιστημονικός Συνεργάτης του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του UCL.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της στήριξης των παιδιών σε οικογένειες, που χωρίζουν, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος νόσου στην ενήλικη ζωή τους. "Η εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς και η υποστήριξη των παιδιών μέσω της εκπαίδευσης μπορεί να είναι ωφέλιμη για την υγεία τους", κατέληξαν οι ερευνητές.