Έφοδος της Greenpeace σε πυρηνικό εργοστάσιο της Γαλλίας

Δεκάδες μέλη της Greenpeace εισέβαλαν σήμερα στο πυρηνικό εργοστάσιο Tricastin στη Γαλλία, διαμαρτυρόμενα τόσο για την λειτουργία του αντιδραστήρα όσο και για την πυρηνική πολιτική του Φρανσουά Ολάντ. 

Τα μέλη της Greenpeace χρειάστηκαν μόλις 15 λεπτά για να φθάσουν στον κεντρικό αντιδραστήρα και  ανάρτησαν πανό με συνθήματα όπως  "Tricastin:πυρηνικό ατύχημα" και "Φ.Ολάντ: πρόεδρος της καταστροφής;". Η οικολογική οργάνωση ζητεί το κλείσιμο πέντε γαλλικών πυρηνικών σταθμών, ανάμεσά τους και του Τρικαστέν , καταγγέλλοντας κενά στον τομέα της
ασφάλειας.

Η αστυνομία κινητοποιήθηκε άμεσα και προχώρησε σε 12 συλλήψεις μελών της οργάνωσης. Η εκπρόσωπος της εταιρείας καθώς και το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαίωσαν ότι οι ακτιβιστές δεν κατόρθωσαν να διεισδύσουν σε "ευαίσθητους" χώρους του σταθμού, όπως η αίθουσα ελέγχου λειτουργίας.

"Πρόκειται για μία επικοινωνιακή ενέργεια, η οποία δεν έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων", δήλωσε ο
εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Το Σεπτέμβριο του 2011, σε έκρηξη σε εγκατάσταση επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων στη Γαλλία, ένας εργάτης έχασε την ζωή του και αρκετοί τραυματίστηκαν. Έκτοτε, η Greenpeace ζητά επιτακτικά την “οριστική απεξάρτηση της χώρας  από τα πυρηνικά”, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας.