Όταν ο Έλληνας πρωταθλητής της ιστιοπλοΐας "κλείδωσε" το χρυσό μετάλλιο στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βρέστης, έσφιξε τη γροθιά του και άφησε τον άνεμο να τον παρασύρει στον υδάτινο κόσμο της Βορειοδυτικής Γαλλίας.
Ο διάδοχος του χρυσού ολυμπιονίκη της Ατλάντας Νίκου Κακλαμανάκη, Βύρων Κοκκαλάνης εκπλήρωσε ένα όνειρο που είχε από μικρό παιδί, όταν ο πατέρας του επιχειρούσε να τον μυήσει στα μυστικά της θάλασσας, αλλά δεν πρόλαβε να τον καμαρώσει στο βάθρο.
Ο 28χρονος πρωταθλητής του RS:X εξιστορεί τη δύσκολη πορεία του αλλά και αυτή του προπονητή του στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής".
Όπως δηλώνει ο ίδιος, "η αμοιβή του προπονητή μου, κ. Δημήτρη Πηλιχού είναι 500 ευρώ μηνιαίως, είναι μεγάλη ντροπή για την Ομοσπονδία μου τόσα χρόνια να μην έχουν αξιωθεί να τον προσλάβουν ως ομοσπονδιακό κόουτς για να παίρνει έναν μισθό. Για να ζήσει βγαίνει με το φουσκωτό και βουτάει στα τριάντα μέτρα για να χτυπήσει ψάρια ώστε να τα πουλήσει. Είναι ένας πολύ ωραίος τύπος και τον έχω σαν πατέρα μου. Τον πατέρα που έχασα σε ηλικία δώδεκα ετών".
Σε ερώτηση για το χρηματικό έπαθλο με αφορμή την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γαλλίας, ο Βύρων Κοκκαλάνης τονίζει: "Το χρηματικό έπαθλο ορίζεται από το ελληνικό κράτος. Η εκάστοτε ανταμοιβή παρέχεται στους αθλητές από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Από την ίδια τη διοργάνωση το έπαθλο είναι μηδενικό. Η μόνη φορά που δόθηκε χρηματικό έπαθλο ήταν πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας αλλά αυτό συνέβη γιατί το RS:X είχε βγει από την ολυμπιακή λίστα και δόθηκε έπαθλο για να προσελκύσει κόσμο και συμμετοχές".
Ο πρωταθλητής που έχει σαν όνειρο να συμμετάσχει σε άλλες τρεις Ολυμπιάδες συμπληρώνει ότι σκέφτηκε πολλές φορές να τα παρατήσει για να βρει δουλειά καθώς έως το 2010 δεν είχε χρήματα για να μπορεί να ζήσει. "Ευτυχώς πριν από τρία χρόνια κατέκτησα το πρώτο μου μετάλλιο στην κατηγορία των ανδρών με τη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πολωνίας που με βοήθησε να εισπράξω φέτος 22.000 ευρώ", καταλήγει ο Βύρων Κοκκαλάνης.