Αρχαίο ρωμαϊκό άγαλμα βρέθηκε στα… σκουπίδια

Ένα ρωμαϊκό ανάγλυφο ηλικίας 1800 ετών, ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε λάκκο απορριμμάτων εποχής. Ένας προπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου του Durham, εντόπισε σε ένα Ρωμαϊκό Οχυρό στη βορειοανατολική Αγγλία μια σχεδόν άθικτη μαρμάρινη κεφαλή, η οποία χρονολογείται στον 1ο αιώνα μ.Χ.

Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι κάποιος ενδέχεται να είχε πετάξει το 20 εκατοστών άγαλμα στα σκουπίδια, όταν το Οχυρό εγκαταλείφθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ., με την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Παρότι δεν υπάρχει ομοφωνία για το ποιόν αναπαριστά, το πιθανότερο είναι να απεικονίζει τον Antenociticus, μια κέλτικη θεότητα που σχετιζόταν με πολεμικές ικεσίες. Δίπλα στην κεφαλή, εντοπίστηκε και ένας βωμός που επιβεβαιώνει την υπόθεση αυτή.

"Η ανακάλυψη αυτή θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη λειτουργία του συγκεκριμένου ρωμαϊκού κτιρίου και να αντιληφθούμε πληρέστερα την καθημερινή ρωμαϊκή ζωή στα βόρεια σύνορα της αυτοκρατορίας", δήλωσε ένας από τους αρχαιολόγους που εμπλέκονται στην έρευνα.

Η κεφαλή θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερης αισθητικής, αφού συνδυάζει την κλασική ρωμαϊκή και την τοπική ρομανική-βρετανική τέχνη. Έχει διατυπωθεί μεταξύ άλλων και η ενδιαφέρουσα άποψη πως εντοπίζονται και αφρικανικά στοιχεία, ωστόσο αυτό παραμένει ακόμα προς διερεύνηση. Η εκσκαφή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ενώ η έρευνα αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα σε επιστημονικό περιοδικό.