Στην… κατάψυξη τα απομεινάρια ενός δυστυχήματος

22 Νοεμβρίου 1952. Ένα αεροπλάνο C-124 τύπου Globemaster της Αεροπορίας των ΗΠΑ, με 52 άτομα προσωπικό και επιβαίνοντες, συντρίβεται στα άγρια τοπία της Αλάσκα. Επιζώντες δεν υπάρχουν. 6 μέρες μετά, τα συνεργεία διάσωσης εντοπίζουν το αεροπλάνο 50 μίλια από την πόλη Άνκορατζ-τη βορειότερη της πολιτείας.

Το αεροσκάφος είχε προσκρούσει σε δύο μεγάλους παγετώνες της περιοχής, ωστόσο ο κακός καιρός και οι σταθερά κινούμενοι όγκοι του πάγου, παρέσυραν από κάτω τους το αεροπλάνο μαζί με τα θύματα, για πάντα. Για πάντα; Όχι ακριβώς. Τον Ιούνιο του 2012, ένα διερχόμενο αεροσκάφος εντόπισε τα συντρίμμια ενός στρατιωτικού αεροπλάνου, στην περιοχή. Η επιτόπια έρευνα ξεκίνησε σχεδόν αμέσως, μια και ήταν ορατός ο κίνδυνος να καλυφθούν τα συντρίμμια ξανά από τους παγετώνες.

Μεταξύ των εντοπισμένων αντικειμένων, βρέθηκαν πιθανά μέρη οστών, εξοπλισμού διάσωσης, ένα πακέτο τσιγάρα Camel, ένας στρατιωτικός οδηγός ψαρέματος και ένας ταχυδρομικός σάκος με γράμματα βάρους τριών τόνων. Μάλλον είχαν βρει το χαμένο C-124. Κατά τις πρώτες δεκαετίες των αεροπορικών μεταφορών, τα ατυχήματα ήταν συχνό φαινόμενο. Η ταυτότητα του αεροσκάφους επιβεβαιώθηκε αφού βρέθηκε ο σειριακός του αριθμός, ανάμεσα στα συντρίμμια. Το επόμενο βήμα ήταν η ταύτιση των σορών μέσω DNA, εκτός από τα παραδοσιακά μέσα όπως τα πορτοφόλια και τα προσωπικά έγγραφα που βρέθηκαν.

Η έρευνα συνεχίζεται, ωστόσο ο παγετώνας συνεχίζει τη γρήγορη επέλασή του, διανύοντας 240 μέτρα το χρόνο. Η αναγνώριση μέσω DNA αναμένεται να διαρκέσει άλλους 4 μήνες.