Συγχαρητήρια του ΔΝΤ στον Κύπριο Πρόεδρο

Οι επικρίσεις για το ρόλο και την αποστολή του ΔΝΤ στα δανειακά προγράμματα σε ευρωπαϊκές χώρες και ειδικότερα για την Ελλάδα και την Πορτογαλία βρήκαν απάντηση από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

"Το ΔΝΤ κατηγορείται πως βοήθησε την ΕΕ στην απόκρυψη των προβλημάτων κάτω από το χαλί", τονίζουν οι επικριτές του Ταμείου και ο κύριος Ράις απάντησε: "Το ΔΝΤ λειτουργεί με διαφάνεια και με πλήρη συνεργασία με τους εταίρους του". Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, όσον αφορά την εφαρμογή του πρώτου προγράμματος την περίοδο 2010-2012.

Η κριτική ανέφερε ακόμη ότι έχουν αναβληθεί οι λύσεις σε σοβαρά διλήμματα και έχουν μετατεθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές, άποψη με την οποία ο κ. Ράις διαφώνησε ανοικτά.

Για την Κύπρο, ο κ. Ράις -κατόπιν σχετικής ερώτησης- ανέφερε ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απάντησε στην επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη, επισημαίνοντας ότι η κυρία Λαγκάρντ καλωσόρισε την "αποφασιστικότητα" του Προέδρου να συνεχίσει την πορεία της βιώσιμης ανάπτυξης και τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξη του ΔΝΤ προς τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εφαρμόσει το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή της τρόικας θα βρίσκεται στο νησί στις 17 Ιουλίου για την πρώτη επιθεώρηση του κυπριακού οικονομικού προγράμματος.