Die Welt: Το ελληνικό Δημόσιο λειτουργεί ως φιλανθρωπικό ίδρυμα

Με μελανά χρώματα παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα Welt το ανθρώπινο δυναμικό του ελληνικού Δημοσίου.

Η άνοδος της απόλυτης τιμής των ατόμων που απασχολούνται από την ελληνική Πολιτεία περιγράφεται στο δημοσίευμα ως "έκρηξη" και η εφημερίδα φτάνει στο σημείο να αναφέρει ότι "τα 10,8 εκατομμύρια Ελλήνων διοικούνται από 700.000 ανθρώπους".

Για να αιτιολογηθεί η παραπάνω εμπρηστική φράση, χρησιμοποιείται το παράδειγμα των πρόσφατων διαδηλώσεων των δημοτικών αστυνομικών και την αντιπαραβάλλει με την απόφαση της κυβέρνησης του 1835 να προσλάβει 1.000 άτομα στο Δημόσιο, παρά τις τότε μελέτες που έλεγαν ότι η ζήτηση θέσεων δημοσίων υπαλλήλων και η προσφορά ατόμων βρίσκονταν σε ισορροπημένα και ανεκτά επίπεδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση εκείνη, μετά από διαμαρτυρία κατοίκων της πρωτεύουσας έξω από στρατόπεδο στις 22 Απριλίου 1835, ήταν η πρώτη υπαναχώρηση του κράτους μπροστά στην επιθυμία των Ελλήνων να μπουν στο Δημόσιο και σύμφωνα με την εφημερίδα, "άνοιξε το κουτί της Πανδώρας".

Η εφημερίδα Welt αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "ούτε ο βασιλιάς Όθωνας κατάφερε να ανασχέσει την επιθυμία τους" και ότι εκείνοι "ήθελαν να εξαργυρώσουν την πορεία τους ως επαναστάτες που κατόρθωσαν και χάρισαν στην Ελλάδα την ανεξαρτησία της".

"Από τότε, ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα λειτουργεί ως φιλανθρωπικό ίδρυμα" και ως "πλούσια πηγή κέρδους". "Οι δυνάμεις της αδρανούς δημόσιας διοίκησης ενεργοποιήθηκαν με αξιοσημείωτο τρόπο, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε οριστικά να κλείσει την υπερμεγέθη κρατική ραδιοτηλεόραση", αναφέρεται σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος.