Οι επιπτώσεις του διαζυγίου στο παιδί και πώς να το βοηθήσετε!

Το διαζύγιο στις ημέρες μας είναι αρκετά σύνηθες. Φαίνεται πως τα περισσότερα ζευγάρια προτιμούν το χωρισμό από την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ωστόσο όταν υπάρχουν παιδιά στη μέση θα πρέπει να το σκέφτονται αρκετά καλά καθώς το διαζύγιο έχει κάποιες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα παιδιά, μερικές από τις οποίες απειλούν την ενήλικη ζωή τους. Θέλετε να μάθετε ποιες είναι και κυρίως πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας;  

Τα παιδιά των διαζευγμένων γονέων υπάρχει πιθανότητα να παρουσιάσουν πρόβλημα στις σχολικές τους επιδόσεις και γενικότερα έλλειψη ενδιαφέροντος στον τομέα της εκπαίδευσης. Ο φόβος ότι μπορεί να μείνουν μόνα τους τα αποσυντονίζει και δεν τα αφήνει πια να συγκεντρωθούν. Με κάθε τρόπο θα πρέπει να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει ότι δε φταίει εκείνο για την εξέλιξη αυτή και πως θα το αγαπάτε και θα το φροντίζετε κι εσείς και ο πατέρας του για πάντα. Θα πρέπει να το βοηθάτε στο διάβασμα και ίσως να μιλήσετε στους δασκάλους του για το διαζύγιό σας ώστε να σας ενημερώσουν στην περίπτωση που εντοπίσουν κάτι στη συμπεριφορά του αλλά και για να το αντιμετωπίζουν με περισσότερη κατανόηση. 

Ο συσσωρευμένος θυμός που έχει το παιδί μέσα του και η εντύπωση ότι πια οι γονείς του δεν το αγαπάνε, μπορεί να του προκαλέσει προβληματική συμπεριφορά ενώ υπάρχει κίνδυνος να καταφύγει ακόμα και σε καταχρήσεις, όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά κλπ. Θα πρέπει να είσαστε δίπλα στο παιδί σας και να παρακολουθείτε από κοντά τη συμπεριφορά του ώστε να μπορείτε να επέμβετε εάν χρειαστεί. Προτρέψτε το να ασχοληθεί με τον αθλητισμό που θα το κάνει να ξεχαστεί και θα δώσει νέους στόχους στη ζωή του. 

Τα παιδιά που βίωσαν το διαζύγιο των γονιών τους τις περισσότερες φορές παρουσιάζουν συναισθηματική αστάθεια. Είναι απόμακρα κι όταν έρθουν κοντά με κάποιον νιώθουν φόβο, ο οποίος στην πρώτη δυσκολία τα κάνει να φύγουν μακριά καθώς δεν είναι σε θέση να τον αντιμετωπίσουν. Θα πρέπει να μιλήσετε στο παιδί σας και να του δώσετε να καταλάβει ότι με τον πατέρα του δε θα σταματήσετε να νιώθετε αγάπη ο ένας για τον άλλον απλά υπήρχαν κάποια προβλήματα τα οποία σας εμπόδιζαν να είσαστε μαζί και ευτυχισμένοι. Πρέπει να του δώσετε να καταλάβει πως υπάρχει αληθινή αγάπη και αληθινή φιλία και ότι δεν πρέπει να φοβάται να δώσει την καρδιά του σε κάποιον με τη σκέψη ότι μπορεί να πληγωθεί.