Γιατροί…πέθαναν ασθενή που ζούσε

Φανταστείτε να ξυπνάτε, βλέποντας χειρουργικά φώτα και γιατρούς να στέκονται από πάνω σας, οπλισμένοι με νυστέρια και άλλα λειτουργικά εργαλεία.

Αυτό ακριβώς συνέβη στην Colleen Burns 41 ετών, η οποία βρέθηκε στην εντατική του Νοσοκομείου του Αγίου Ιωσήφ της Νέας Υόρκης, πάνω από μια εβδομάδα, υποφέροντας από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Οι γιατροί πίστεψαν ότι η Burns είναι νεκρή και ενώ επρόκειτο να της αφαιρέσουν τα όργανα για μεταμόσχευση, άνοιξε τα μάτια της.

Το περιστατικό που συνέβη το 2009 περιγράφεται λεπτομερώς σε έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS), το οποίο αναφέρεται σε σειρά των λαθών από τους γιατρούς, που οδήγησαν στο φοβερό γεγονός.

Η Burns είχε βρεθεί αναίσθητη, πιθανόν λόγω υπερβολικής δόσης Xanax και Benadryl. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ειδικοί του νοσοκομείου συνέστησαν τη θεραπεία με ενεργό άνθρακα, ώστε να σταματήσουν να απορροφούνται τα φάρμακα από το στομάχι και τα έντερα της - αλλά το προσωπικό δεν κατάφερε να ακολουθήσει κατευθείαν τη συγκεκριμένη σύσταση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Foxnews.

Έτσι η ασθενής πέρασε πάνω από μία εβδομάδα στο νοσοκομείο, χωρίς να μπορεί να γίνει τίποτα για να σταματήσει η επίδραση των φαρμάκων στον οργανισμό της. Άρχισε να υποφέρει από επιληπτικές κρίσεις, αν και αξονική τομογραφία αποκάλυψε ότι ο εγκέφαλός της λειτουργούσε φυσιολογικά.

Η έκθεση του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει ότι δεν είναι αρκετά τα τεστ και οι τομογραφίες εγκεφάλου, καθώς έγιναν πριν από τη διάγνωση.

“Η ασθενής δεν υπέστη καρδιοαναπνευστική ανακοπή [όπως τεκμηριώνεται] και δεν υπήρξαν μη αναστρέψιμες βλάβες στον εγκέφαλο”, αποκάλυψε η έκθεση. 

Λίγο πριν οι γιατροί βάλουν νυστέρι, η Burns ξύπνησε, σώζοντας τη ζωή της. H ίδια πάντως, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει το 2011, ενώ κανείς δεν έχει καταθέσει ποτέ εναντίον του νοσοκομείου για τα κρίσιμα λάθη που έκαναν οι γιατροί.

Μετά την αναθεώρηση του συμβάντος, επιβλήθηκε πρόστιμο $ 6,000 στο νοσοκομείο.