Πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία δεν γνωρίζουν την έκταση της ακροδεξιάς βίας στη χώρα τους. Μια έκθεση στη Βόννη θέλει τώρα να αλλάξει αυτή την εικόνα παρουσιάζοντας 169 θύματα από το 1990.
"Νέοι σκοτώνουν νέους". Η Σβένια δεν μπορεί να πιστέψει αυτά που διαβάζει. Πάνω από τέσσερεις ώρες τρεις νεοναζί στο Βρανδεμβούργο βασάνιζαν το 2002 έναν δεκαεφτάχρονο, μέχρι που ξεψύχησε. Εξαιτίας των γλωσσικών δυσκολιών που είχε και του ντυσίματός του τον θεωρούσαν "κατώτερο", Το πτώμα του βρέθηκε σε έναν υπόνομο. "Είμαι πραγματικά σοκαρισμένη, θα διάβαζα κι άλλα αν υπήρχαν. Ποτέ δεν σκέφθηκα ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Το βρίσκω πραγματικά φοβερό" λέει η Σβένια.
Λίγο παρακάτω κρέμονται οι φωτογραφίες τριών νέων μεταναστών του Βίκτορ, του Βάλντεμαρ και του Αλεξάντερ. Δεκαπέντε, δεκαέξι και δεκαεφτά χρόνων αντίστοιχα. Το 2003 σκότωσαν με μαχαιριές στην καρδιά έναν 17χρονο ακροδεξιό στη Βάδη Βυρτεμβέργη. Ο νεαρός, έξω από μια ντισκοτέκ στην οποία είχε απαγόρευση εισόδου, επιτέθηκε σε έναν πανκ. Ο Λούκας, ένας συμμαθητής της Σβένιας μπορεί πολύ καλά να φανταστεί αυτή την κατάσταση έξω από μια ντισκοτέκ.
Μια ενδιαφέρουσα έκθεση στη Βόννη
Ο Λούκας και η Σβένια, είναι 17 χρονών και πηγαίνουν στο γυμνάσιο του Μπόιλ στη Βόννη. Μαζί με την αστυνομικό Κριστίνα Κράους, επισκέπτονται την έκθεση με τον τίτλο "Θύματα της ακροδεξιάς από το 1990". Η ξενάγηση στην έκθεση είναι τμήμα ενός σεμιναρίου για την ακροδεξιά.
Τι είναι αυτό όμως που περισσότερο συγκινεί την αστυνομικό βλέποντας την έκθεση; "Οι πυρκαγιές στις οποίες χάνουν τη ζωή τους τετράχρονα παιδιά. Τα παιδιά μου είναι στην ίδια ηλικία. Κι αυτό είναι τραγικό να το βλέπεις, όχι μόνο σαν αστυνομικός αλλά και σαν μητέρα. Και φυσικά η δολοφονία των τριών συναδέλφων στο Ντόρντμουντ. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης έπρεπε να περάσουμε από εκεί όπου σήμερα βρίσκονται στεφάνια".
Ανάμεσα στα 169 θύματα της ακροδεξιάς βίας από το 1990 βρίσκονται και δώδεκα παιδιά ηλικίας μέχρι 14 χρόνων. Η Κριστίνα Κράους ήθελε να πάρει μέρος στο σεμινάριο γιατί απλά στην περιοχή της υπάρχουν πολλά τέτοια κρούσματα ακροδεξιάς βίας. Αισθάνεται όμως καλά οπλισμένη για να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά βία. "Όχι" απαντά κουνώντας το κεφάλι της. "Είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να ξέρουμε από το Ποινικό Δίκαιο, από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Όλα αυτά στην εκπαίδευση δεν μπορούσαμε να τα μάθουμε σε βάθος. Για την ακροδεξιά όταν εγώ έκανα την εκπαίδευση το 1997 δεν μάθαμε απολύτως τίποτα".
Δεν φανταζόμασταν τόση βία....
"Τόση βία, τόσα θύματα, ούτε που το φανταζόμασταν" λένε τόσο οι μαθητές όσο και οι αστυνομικοί. Εκτός από τις φωτογραφίες των θυμάτων της ακροδεξιάς οργάνωσης NSU, η οποία τα τελευταία χρόνια σκότωσε δέκα ανθρώπους, ανάμεσά τους και τον Θεόδωρο Βουλγαρίδη, υπάρχουν ακόμα και δεκάδες άλλα ονόματα για τα οποία δεν έμαθε σχεδόν κανείς τίποτα. Τα στοιχεία της έκθεσης βασίστηκαν σε δημοσιογραφικές έρευνες, οι οποίες εξετάστηκαν τέσσερεις φορείς μέχρι να χρησιμοποιηθούν. Ανάμεσα στα θύματα ήταν πανκ, αριστεροί, ασθενείς, ανάπηροι, Γερμανοί από τη Ρωσία, ένας επιζών του Ολοκαυτώματος, σίντι, ομοφυλόφιλοι και άνθρωποι, οι οποίοι απλά παραπονέθηκαν για την ακροδεξιά μουσική.
Πηγή: Deutsche Welle