Σταθερά τα επιτόκια της ΕΚΤ, προβλέπει ο Άσμουσεν

Η σημερινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά το βασικό της επιτόκιο, το οποίο βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, θα διαρκέσει περισσότερο από 12 μήνες, ενώ το διοικητικό της συμβούλιο δεν αποκλείεται να προχωρήσει στην λήψη περαιτέρω μέτρων για την ενίσχυση της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο εκ των διαμορφωτών πολιτικής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης, Γεργκ Άσμουσεν.

Εγκαταλείποντας την πάγια πολιτική της να μην δεσμεύεται εκ των προτέρων σε ό,τι αφορά το επίπεδο των επιτοκίων της μελλοντικά, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πρόκειται να διατηρήσει τα επιτόκιά της στο σημερινό ή σε κατώτερο επίπεδο για μια "παρατεταμένη περίοδο", πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Ερωτηθείς τι σημαίνει "παρατεταμένη" περίοδος, ο Άσμουσεν απάντησε πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι "είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι δεν είναι 6 μήνες, δεν είναι ούτε 12, θα συνεχιστεί και πέραν αυτού" του χρονικού διαστήματος.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, ανέφερε ο ίδιος, εξέτασε το ενδεχόμενο να μειώσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκιά της, αλλά τελικά αποφάσισε να τα διατηρήσει αμετάβλητα.

"Όλες οι αποφάσεις της περασμένης Πέμπτης ελήφθησαν με ομοφωνία", επισήμανε ο Άσμουσεν, μέλος του εξαμελούς εκτελεστικού συμβουλίου, του σκληρού πυρήνα διαμόρφωσης της πολιτικής του ΔΣ της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Ερωτηθείς εάν αποκλείει το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να ανακοινώσει νέες πρωτοβουλίες για την χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις τράπεζες (LTRO), ο Άσμουσεν απάντησε: "δεν θα το απέκλεια... έχουμε ένα ευρύ φάσμα έκτακτων εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιούνται αν και όταν προκύπτει ανάγκη".

"Δεν αποκλείω τίποτε", απάντησε όταν ερωτήθηκε εάν η ΕΚΤ θα προχωρούσε σε νέα μείωση του βασικού της επιτοκίου, αν και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την ανάληψη περαιτέρω μέτρων ως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή.

"Οδηγούμε αυτή τη στιγμή ακριβώς με τη σωστή ταχύτητα. Δεν θα έπρεπε να έχουμε το πόδι στο φρένο ή στο γκάζι. Αυτό βέβαια ισχύει με τα δεδομένα έχουμε τώρα", είπε ο Άσμουσεν.

Ακόμη, ο Άσμουσεν είπε πως η ΕΚΤ αναμένει να αναλάβει το ρόλο ρυθμιστικού φορέα που αναμένεται να επέχει στον τραπεζικό τομέα στην ευρωζώνη από τον Σεπτέμβριο ως τον Οκτώβριο του 2014 και πρόσθεσε ότι θέλει το ταμείο για την ανακεφαλαιοποίηση ή την εκκαθάριση των τραπεζών επίσης να λειτουργεί τότε. "Δεν θα έλεγα ότι είναι προϋπόθεση, αλλά σαφώς θα ήταν προτιμότερο να έχουμε έναν ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης σε επιχειρησιακή λειτουργία όταν θα αρχίσει να λειτουργεί ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας", ανέφερε. Σε διαφορετική περίπτωση, το σύστημα θα είναι ημιτελές στην καλύτερη περίπτωση.

Ο Άσμουσεν είπε ότι η Επιτροπή θα καλέσει να ιδρυθεί το ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από εισφορές των τραπεζών, ώστε να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος και "σκληρός ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης, ο οποίος θα μπορεί να αναλαμβάνει άμεσα δράση. Η ΕΚΤ θα ήταν ευτυχής" εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ωστόσο παραμένει απίθανο το Βερολίνο να συναινέσει στην δημιουργία άλλου ενός θεσμού στις Βρυξέλλες με ισχύ υπέρτερη των εθνικών αρχών της Γερμανίας. Το Βερολίνο θα αντιτασσόταν εξάλλου σε οποιαδήποτε απόφαση ενός τέτοιου μηχανισμού που θα ανάγκαζε οι Γερμανοί φορολογούμενοι να καλύψουν μέρος του κόστους για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών όπως παραδείγματος χάρη αυτές της Ισπανίας.

Ορισμένοι στην ΕΕ ελπίζουν ότι η γερμανική στάση θα μεταβληθεί μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο Άσμουσεν δεν φάνηκε να πείθεται από την εκτίμηση αυτή.

"Πολλοί περιμένουν τις εκλογές και κατόπιν, ελπίζουν σε μεταβολή της θέσης της Γερμανίας. Δε θα ανέμενα κάτι τέτοιο", ανέφερε ο Γεργκ Άσμουσεν. Υπάρχουν κι άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σλοβακία ή η Εσθονία που έχουν παρόμοιες αντιρρήσεις κι επιφυλάξεις. "Είναι εύκολο να κρύβεται κανείς πίσω από τη Γερμανία.... Μιλάμε για μια ομάδα χωρών όμως, δεν είναι μόνο η Γερμανία", ανέφερε.