“Ποιος θα ανοίξει το διακόπτη στη διάδοχο ΕΡΤ;”

Θέμα αντισυνταγματικότητας για τη μεταβατική λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, έως ότου τεθούν σε εφαρμογή οι πάγιες διατάξεις του νομοσχεδίου για την ΝΕΡΙΤ, έθεσε ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος και εμπνευστής του σχεδίου για το νέο σχήμα.

Ο κ. Αλιβιζάτος ήταν ο εμπνευστής του σχεδίου Μόσιαλου για την εξυγίανση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και μίλησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, η οποία επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου.

Χαρακτηριστικά, δήλωσε ότι η προσπάθεια της εξυγίανσης "δεν ξεκίνησε καλά και γι αυτό αρνήθηκα να συμμετέχω στην προσπάθεια όταν μου ζητήθηκε".

Πιο αναλυτικά, ο καθηγητής είπε ότι "Η λειτουργία καναλιού ως διάδοχος ΕΡΤ είναι εξαιρετικά δύσκολη. Με ποια διαδικασία θα μπει κάποιος να ανοίξει τον διακόπτη;", αναρωτήθηκε με προβληματισμό.

Ο κ. Αλιβιζάτος εξήγησε ότι είναι πολύ εύκολο να "υπονομευτεί" η ουσία του νομοσχεδίου εάν η μεταβατική διοίκηση, που θα οριστεί από την κυβέρνηση, προχωρήσει στις κρίσεις και προσλήψεις προσωπικού. Πρόσθεσε ότι το μεταβατικό σχήμα θα πρέπει να λειτουργήσει με το minimum του προσωπικού για τρεις έως τέσσερις μήνες το πολύ με μεταδόσεις δελτίων ειδήσεων και με εκμετάλλευση του αρχείου της ΕΡΤ.

Ο κ. Αλεβιζάτος τόνισε, συν τοις άλλοις, ότι για τις προσλήψεις "πρέπει να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης" και παρέθεσε και ορισμένα κριτήρια βάσει των οποίων το εποπτικό συμβούλιο θα μπορούσε να κάνει την επιλογή από τους περίπου 2.600 απολυμένους της ΕΡΤ για το νέο προσωπικό της ΝΕΡΙΤ λέγοντας ότι πρέπει να αποκλειστούν όσοι "είναι διπλοθεσίτες, βρίσκονται κοντά σε σύνταξη (6 μήνες) και είχαν προσληφθεί στο παρελθόν εκτός ΑΣΕΠ".

Ο κ. Αλιβιζάτος επισήμανε ότι τόσο ο αριθμός των εργαζομένων όσο και ο αριθμός των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της νέας εταιρίας πρέπει να καθοριστεί από το δεκαετές στρατηγικό πλάνο και το μονοετές επιχειρησιακό που θα καταρτίσει το εποπτικό συμβούλιο.

Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης υπερασπίστηκε την νομιμότητα του νομοσχεδίου και των κυβερνητικών χειρισμών λέγοντας ότι "δεν υπάρχει ίχνος αντισυνταγματικότητας".

"Εμείς ήμασταν αυτοί που φωνάζαμε για την ρουσφετολογία στην ΕΡΤ και για τις ορδές συμβασιούχων που έφερε η ΝΔ και τώρα ήρθαν και έβαλαν μαύρο στις οθόνες, στις οικογένειες μας και στην ζωή μας. Ελεος, υπάρχει και Θεός! Τόσα χρόνια λέγαμε για την ανάγκη εξυγίανσης και σήμερα μας κατηγορούν ότι εμείς μολύναμε την ΕΡΤ", εξανέστη ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης.