Την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα θέλουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία που επικρατεί για την καταβολή της δόσης στην Ελλάδα, έστω και τμηματικά, όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Υπενθυμίζουμε ότι "αν και εξακολουθεί να σημειώνεται σημαντική πρόοδος, η εφαρμογή του προγράμματος καθυστερεί σε ορισμένους τομείς", τόνισε η τρόικα, αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Υγεία, το φορολογικό και το Δημόσιο.

"Θα πιέσουμε για την εκταμίευση της δόσης", δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ η Μαρία Φέκτερ φέρεται να εκστόμισε το "ναι" για την εκταμίευση.

Η Φέκτερ εξήγησε ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν η δόση προς την Ελλάδα θα καταβληθεί τμηματικά. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι "δεν επιθυμεί καθυστέρηση της απόφασης για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα".

Ωστόσο, το θετικό κλίμα σκιαγράφησε με τις δηλώσεις του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

"Η Ελλάδα έχει καταβάλλει πολύ σημαντικές προσπάθειες", δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

O Γερμανός αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση πως "Θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας στο σημερινό Eurogroup", σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι εκτιμά πως τη Δευτέρα "θα υπάρξει μια ακριβής εκτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας".

"Η Ελλάδα θα πάρει τη δόση, εάν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της", δήλωσε, στο μεταξύ, από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λουκ Φρίντεν.

Όπως υποστήριξε ωστόσο, η Ελλάδα φαίνεται πως έχει εργαστεί για την τήρηση των δεσμεύσεών της και πρόσθεσε ότι η έκθεση της τρόικας θα κρίνει το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης προς την Αθήνα.