Η σκοτεινή Melanie

Η σκοτεινή Melanie

Από το άγριο κορίτσι του Χόλιγουντ…στην υποψήφια για Oscar ηθοποιό κι από την ακτιβίστρια και υπέρμαχο των δικαιωμάτων των παιδιών στη γυναίκα που μπαινοβγαίνει σε κέντρα αποτοξίνωσης προκειμένου να νικήσει τον εθισμό στις ναρκωτικές ουσίες που στοιχειώνει χρόνια τη ζωή της. H Melanie Griffith είναι ίσως η πιο σκοτεινή σταρ του Χόλιγουντ...

Η Melanie Griffith γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1957 στη Νέα Υόρκη. Είναι κόρη της πρωταγωνίστριας σε αρκετές ταινίες του Hitchcock, Tippi Hedren και του επιχειρηματία Peter Griffith. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν τεσσάρων χρόνων με αποτέλεσμα να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας μοιρασμένη ανάμεσα στη Νέα Υόρκη για να βλέπει τον πατέρα της και στην California όπου μετακόμισε με τη μητέρα της μετά το διαζύγιο. Η Melanie ξεκίνησε την καριέρα της ενώ ήταν μόλις εννέα μηνών συμμετέχοντας σε τηλεοπτικά διαφημιστικά ενώ έκανε το ντεμπούτο της στο κινηματογράφο το 1969 με την ταινία "Smith!".

Τέσσερα χρόνια μετά η μητέρα της τη βοήθησε να κερδίσει ακόμα ένα ρόλο στην ταινία που πρωταγωνιστούσε και η ίδια "The Harrad Experiment". Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων η 14χρονη τότε Melanie ερωτεύτηκε τον 22χρονο συμπρωταγωνιστή της Don Johnson και μετακόμισε στο σπίτι του.

Το 1976 παντρεύτηκαν ωστόσο ο γάμος τους κράτησε μόλις έξι μήνες. Εν τω μεταξύ η ηθοποιός είχε εμφανιστεί στις ταινίες "Night Moves" το 1973, "The drowning pool" και "Smile" τo 1975. Κι ενώ είχε κάνει σημαντικά βήματα στην καριέρα της, μετά το χωρισμό της υπέστη συναισθηματική κατάρρευση με αποτέλεσμα να βρει διέξοδο στο αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Παρόλα αυτά είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη με αποτέλεσμα να δέχεται τη μία πρόταση μετά την άλλη. Η Melanie ξεκίνησε να εργάζεται στην τηλεόραση και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της τηλεταινίας "She's in the Army Now" γνώρισε το δεύτερο σύζυγό της Steven Bauer.

Ο Steven τη βοήθησε να αντιμετωπίσει τον εθισμό της στα ναρκωτικά και το αλκοόλ ενώ την παρότρυνε να ξεκινήσει μαθήματα υποκριτικής στη Νέα Υόρκη. Τα μαθήματα απέδωσαν δεδομένου ότι ο σκηνοθέτης Brian De Palma την επέλεξε να πρωταγωνιστήσει στην ταινία του "Body Double" το 1984.

Η εξαιρετική ερμηνεία της εκτός από διθυραμβικές κριτικές κέρδισε μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα κι ένα βραβείο καλύτερης ηθοποιού από το National Society of Film Critics ενώ ο σκηνοθέτης Jonathan Demme εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ με την ερμηνεία της που της έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία "Something Wild" το 1986 χωρίς καν να περάσει από οντισιόν.

Το 1985 ήρθε στον κόσμο το πρώτο της παιδί, ο Alexander, ωστόσο δεν κατάφερε να σώσει τον ήδη προβληματικό γάμο της με αποτέλεσμα το ζευγάρι να χωρίσει λίγο καιρό μετά. Σύντομα υπήρξε επανασύνδεση με τον πρώτο της σύζυγο, ο οποίος τη σκηνοθέτησε σε μια guest εμφάνιση στην τηλεοπτική σειρά "Miami Vice" το 1987, λίγο πριν χωρίσουν για άλλη μια φορά οι δρόμοι τους. 

To 1988 η καριέρα της απογειώθηκε όταν ο Mike Nichols της έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία "Working Girl", η οποία σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία ενώ η Melanie κέρδισε μια Χρυσή Σφαίρα και μια υποψηφιότητα για Oscar. Ο εθισμός της όμως για άλλη μια φορά στάθηκε εμπόδιο στην καριέρα της. Ο Nichols την ενθάρρυνε να μπει σε κέντρο αποτοξίνωσης ενώ κοντά της βρέθηκε και ο πρώην σύζυγός της Johnson, με τον οποίο τα βρήκαν μόλις ολοκλήρωσε τη θεραπεία της. Το ζευγάρι παντρεύτηκε ξανά το 1989 και λίγο καιρό μετά γεννήθηκε η κόρη τους Dakota. Το 1996 η Melanie και ο Don πήραν το δεύτερο διαζύγιό τους ωστόσο από το 1995 η ηθοποιός ήταν μαζί με τον Antonio Banderas με τον οποίο συναντήθηκαν στην ταινία "Two Much".

Το Μάιο του 1996 αντάλλαξαν όρκους αιώνιας αγάπης και λίγους μήνες μετά πήραν στην αγκαλιά τους την κόρη τους Stella. H σχέση της με το Banderas έδωσε νέα πνοή στην καριέρα της όπως φάνηκε από την εξαιρετική ταινία "Mulholland Falls". Ακολούθησαν οι ταινίες "Lolita" και "Another day in paradise" το 1997, "Shadow of doubt" και "Celebrity" το 1998, "Crazy in Alabama" και "RKO 281" όπου ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα και Emmy το 1999, "Cecil B. Demented" το 2000, "Τart" το 2001, "The night we called it a day", "Shade" και "Tempo" το 2003. Ο εθισμός της όμως δε σταμάτησε ποτέ να στοιχειώνει τη ζωή της με αποτέλεσμα να μπει πολλές φορές σε κέντρα αποτοξίνωσης.

Το 2003 έστρεψε την προσοχή της στη σκηνή του Broadway και υποδύθηκε τη Roxie στο μιούζικαλ "Chicago" κερδίζοντας το κοινό με τις φωνητικές και χορευτικές της ικανότητες. Η Melanie έχει έντονη φιλανθρωπική δράση και μάχεται για τα δικαιώματα των παιδιών. Το 2002 βραβεύτηκαν μάλιστα με το σύζυγό της για το φιλανθρωπικό τους έργο. 

Τον Αύγουστο του 2009 επέστρεψε στο κέντρο αποτοξίνωσης και λίγο καιρό μετά δυστυχώς χρειάστηκε να δώσει ακόμα έναν αγώνα για τη ζωή της καθώς της διαγνώστηκε καρκίνος του δέρματος και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση.