Οι δρόμοι προς το Διάστημα κλείνουν λόγω… σκόνης!

Λόγοι οικονομικοί, ακόμα κι οικολογικοί. Λόγοι τεχνολογικοί ή ηθικοί. Υπάρχει πληθώρα αιτιών τα οποία μπορούν να εμποδίσουν την εξερεύνηση του διαστήματος από τον άνθρωπο, τουλάχιστον προσωρινά. Μπορεί ωστόσο κάτι τόσο... ασήμαντο όπως η σκόνη, να συνιστά απειλή για την απρόσκοπτη ανθρώπινη πορεία προς τα άστρα;

Η απάντηση φαίνεται πως βρίσκεται στην φεγγαρόσκονη και δίδεται από τη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία της Βρετανίας. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας πρόσφατης διάσκεψης του φορέα, η σκόνη του φεγγαριού μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τα μηχανικά συστήματα των διαστημοπλοίων αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο. Η σκόνη που σηκώνεται από το δορυφόρο της γης, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας της προσελήνωσης και της επιτόπιας εξερεύνησης, υπερνικά την ασθενή σεληνιακή βαρύτητα και ίπταται σε υψηλότερα σημεία, μακρύτερα από την επιφάνεια του δορυφόρου. Ως αποτέλεσμα, προκύπτει ένα γκρι σύννεφο και εμποδίζεται σημαντικά η ορατότητα, ενώ καλύπτει τους ηλιακούς συλλέκτες των μηχανημάτων εξερεύνησης, απειλώντας να τους στερήσει τη ζωτική για αυτά ενέργεια κίνησης. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μετρήσεις προκειμένου να προσδιοριστεί η επικινδυνότητα του θέματος και να προταθούν λύσεις, ιδίως ενόψει της πολυσυζητημένης τελευταία επανόδου του ανθρώπου στο σεληνιακό έδαφος. Η μελέτη του φαινομένου δεν είναι εύκολη, κι αυτό διότι σύμφωνα με προσομοιώσεις που έγιναν πρόσφατα, η συμπεριφορά του σύννεφου αυτού δεν παρουσιάζει ομοιομορφία ούτε και ακριβή προβλεψιμότητα.

Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλιακού φωτός, διώχνει ηλεκτρόνια από το νέφος αυτό, δημιουργώντας σε αυτό θετικό φορτίο. Αντίθετα, κατά τη σεληνιακή νύχτα, οι χείμαρροι σωματιδίων από τον Ήλιο, επαναφορτίζουν αρνητικά το νέφος. Ως αποτέλεσμα των ηλεκτροστατικών αυτών δυνάμεων, η σκόνη παραμένει μονίμως αιωρούμενη, επηρεαζόμενη από τα σταθερά φαινόμενα της εναλλαγής φωτός-σκότους στην επιφάνεια του δορυφόρου μας. Οι μηχανικοί προσανατολίζονται στην κατασκευή ενός οχήματος εξερεύνησης με θολωτό σχήμα, στο οποίο δε θα μπορεί να επικάθεται η σκόνη-όπως συμβαίνει σήμερα με τα κλασικά, παραλληλόγραμμα οχήματα. Η τελευταία επανδρωμένη αποστολή στη σελήνη πραγματοποιήθηκε από την αποστολή Apollo 17, το 1972.