Ιστορική συμφωνία ελευθερου εμπορίου ανάμεσα σε Κίνα και Ελβετία

Στην υπογραφή μίας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου κατέληξαν σήμερα Κίνα και Ελβετία, την πρώτη αυτού του είδους με χώρα της ηπειρωτικής Ευρώπης μετά από δύο χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει, όπως δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Γκάο Χουσένγκ, στο 99,7% των κινεζικών εξαγωγών να εισέρχεται χωρίς δασμούς στην Ελβετία, ενώ η Κίνα θα εξαιρέσει τελικώς από δασμούς το 84,2% των ελβετικών εξαγωγών, ενώ θα διευκολύνει και το εμπόριο μέσω νέων κανόνων που διέπουν το περιβάλλον, την εργασία, την πνευματική ιδιοκτησία και τις κυβερνητικές προμήθειες.

Ο Ελβετός υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν Σνάιντερ-Άμαν, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο “Νέα Κίνα” ότι η συμφωνία θα "αναζωογονήσει" τους εμπορικούς δεσμούς και θα προσφέρει καλύτερη προστασία στις ελβετικές εταιρείες που επιχειρούν στην Κίνα.

Σε συνέντευξή του σε ελβετική εφημερίδα, ο Ελβετός υπουργός διευκρίνισε πως οι τελωνειακοί δασμοί που επιβάλλονται στα ελβετικά ρολόγια που εξάγονται στην Κίνα θα μειωθούν κατά 60% και "αυτό ήταν το μέγιστο που μπορούσαμε να ελπίζουμε". Πρόσθεσε πως οι τελωνειακοί δασμοί στα φαρμακευτικά προϊόντα και στις μηχανές θα μειωθούν σταδιακά, ενώ η Ελβετία θα καταργήσει από την πλευρά της τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών υφασμάτων και υποδημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο η Κίνα υπέγραψε σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου με την Ισλανδία, ενώ φέρεται να βρίσκεται κοντά στην υπογραφή ενός παρόμοιου συμφώνου με τη Νορβηγία.