Γιατί το πιπέρι μας κάνει και φτερνιζόμαστε;

Μια χημική ουσία με το όνομα πιπερίνη είναι η αιτία που το πιπέρι ερεθίζει τη μύτη και οδηγεί στο φτέρνισμα οποιονδήποτε το μυρίσει έστω κι από μακριά.

Πιο συγκεκριμένα, το φτέρνισμα είναι μια αντανακλαστική ενέργεια που προκαλείται όταν διεγείρονται οι νευρικές απολήξεις στις βλεννώδεις μεμβράνες της μύτης. Το πιπέρι είτε είναι μαύρο είτε λευκό περιέχει ένα αλκαλοειδές που ονομάζεται πιπερίνη. Η πιπερίνη δρα ως ερεθιστικό όταν εισχωρεί στη μύτη, καθώς επιτυγχάνει να διεγείρει τις απολήξεις των νεύρων που διαθέτουμε στις μεμβράνες της ρινικής κοιλότητας. Αυτό το ερέθισμα προκαλεί και το φτέρνισμα. Στην πραγματικότητα, η μύτη επιδιώκει απλώς να διώξει αυτήν την ερεθιστική ουσία και ο μόνος τρόπος που έχει για να το κάνει αυτό είναι το φτέρνισμα.

Γνωρίζατε ότι…

- Όταν φτερνιζόμαστε, ο αέρας βγαίνει από τη μύτη μας με ταχύτητα που αγγίζει τα 160 χιλιόμετρα την ώρα!
- Υπάρχουν περίπου πέντε εκατομμύρια υποδοχείς οσμών στην ανθρώπινη μύτη.
- Η μύτη μας παράγει καθημερινά περίπου μισό με ένα λίτρο βλέννας.

Άγνωστα στοιχεία για το πιπέρι

- Το πιπέρι θεωρείται ο βασιλιάς των μπαχαρικών και είναι από τα πιο παλιά και διάσημα μπαχαρικά του κόσμου.
- Το πιπέρι ήταν τόσο πολύτιμο που στην αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη το χρησιμοποιούσαν ως μέτρο οικονομικών συναλλαγών (όπως τα νομίσματα).
- Λέγεται ότι όταν οι Γότθοι επικράτησαν έναντι των Ρωμαίων το 410, απαίτησαν περίπου 1,5 τόνο πιπέρι μαζί με άλλα πολύτιμα υλικά, όπως το μετάξι.
- Κατά τη διάρκεια των μεσαιωνικών χρόνων, το πιπέρι γινόταν δεκτό στη θέση των χρημάτων σε περιπτώσεις προίκας, ενοικίου και φόρων.
- Στη διάρκεια του 19ου αιώνα, η πόλη Σάλεμ στη Μασαχουσέτη έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο παγκοσμίως στο εμπόριο του πιπεριού και έκανε εκατομμυριούχους μερικούς από τους πρώτους Αμερικανούς.