Ανάμεσά τους και τέσσερις δικηγόροι
Δεκατέσσερις Αιγύπτιοι απήχθησαν από αγνώστους, που οι αρχές θεωρούν ότι είναι τζιχαντιστές, στην περιφέρεια του Σινά, όπου η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, ανέφεραν χθες οι οικογένειές τους και πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας.
Οι 14, ανάμεσά τους και τέσσερις δικηγόροι, απήχθησαν την Τετάρτη και χθες Πέμπτη σε ενέδρες που είχαν στήσει ένοπλοι σε αυτοκινητόδρομο στην επαρχία του Βόρειου Σινά, ανέφεραν οι πηγές αυτές.
Τέσσερις από τους απαχθέντες είναι από το χωριό Ραούντ, στην επαρχία του Βόρειου Σινά, όπου το 2017 διαπράχθηκε μια επίθεση σε τέμενος η οποία στοίχισε τη ζωή σε 300 και πλέον ανθρώπους. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου.
Ο Μαμντούχ αλ Αγιάντι, επικεφαλής του δικηγορικού συλλόγου στην επαρχία του Βόρειου Σινά, επιβεβαίωσε ότι τέσσερις δικηγόροι απήχθησαν την Τετάρτη. Ο Αγιάντι τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι έδωσε οδηγία στους συναδέλφους τους να μην κινούνται προς και από το Σινά χωρίς φύλαξη.
Ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας της Αιγύπτου διεξάγουν ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να βρεθούν οι απαχθέντες, δήλωσε ο υποστράτηγος Ρεντά Σιουέιλαμ, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Η επαρχία του Βόρειου Σινά αποτελεί εστία τζιχαντιστών, που έχουν αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά επιθέσεων στην περιοχή, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο. Δεν έχει υπάρξει ως τώρα ανάληψη της ευθύνης για τις απαγωγές.
Την περασμένη εβδομάδα, οκτώ στελέχη των σωμάτων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην Αλ Αρίς, την πρωτεύουσα του Βόρειου Σινά.
Η επίθεση έγινε την πρώτη ημέρα της γιορτής Έιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού.
Οι αιγυπτιακές αρχές διεξάγουν επιχειρήσεις για να καταστείλουν στον ανταρτοπόλεμο που άρχισε στο Σινά από το 2011, όταν μια λαϊκή εξέγερση οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.
Η δράση των εξτρεμιστών κλιμακώθηκε αφού ο στρατός ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι τον Ιούλιο του 2013 έπειτα από διαδηλώσεις εναντίον του και κατόπιν έθεσε εκτός νόμου την οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων.