Το νερό…μας αδυνατίζει!

Το νερό σε μία δίαιτα μπορεί να μας δώσει ώθηση για μεγαλύτερη απώλεια βάρους, σύμφωνα με μια νέα αναθεώρηση αρκετών προηγούμενων μελετών. Οι ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Βερολίνου αποφάσισαν να εξετάσουν περίπου 11 μελέτες που ασχολήθηκαν με την συσχέτιση απώλειας βάρους και την κατανάλωση νερού.

Τρεις από αυτές έδειξαν ότι η αυξημένη πρόσληψη νερού σε όσους έκαναν δίαιτα ήταν συνδεδεμένη με μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Μια μελέτη από την ομάδα της Μπρέντα Ντέιβι διαπίστωσε συγκεκριμένα ότι οι μεσήλικες και οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που έπιναν επιπλέον δύο φλιτζάνια νερού την ημέρα πριν από το γεύμα έχασαν περίπου τέσσερα κιλά περισσότερο από ό, τι η ομάδα που δεν έπινε το επιπλέον νερό. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που αύξησαν την κατανάλωση νερού, έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνες που έπιναν λιγότερο από ένα λίτρο νερό την ημέρα.

Ωστόσο οι ερευνητές τόνισαν ότι δεν είναι σαφές πώς το νερό βοηθάει στην απώλεια βάρους. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι μειώνει το αίσθημα της πείνας αυξάνοντας το αίσθημα του κορεσμού. Επίσης μια άλλη εξήγηση είναι ότι πόσιμο νερό αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες του οργανισμού.

Από την άλλη πλευρά, ενώ οι πειραματικές μελέτες δείχνουν ότι το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερο νερό δεν είναι πάντα πιο αδύνατοι. Στην πραγματικότητα, διαπιστώθηκε ότι οι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι ενήλικες έπιναν περισσότερο νερό από τους ανθρώπους με φυσιολογικό βάρος, σύμφωνα με εκθέσεις που έχουν δημοσιευτεί στο American Journal of Clinical Nutrition.

"Δεν έχουμε πειστικές αποδείξεις ότι η αύξηση της πρόσληψης νερού μειώνει το βάρος, αλλά υπάρχουν βεβαίως και άλλα οφέλη από την αυξημένη πρόσληψη νερού", δήλωσε η Δρ. Ντέιβι.