Κάθειρξη 11,5 ετών στον “εγκέφαλο” κυκλώματος τοκογλυφιών

Ένοχος για σωρεία περιπτώσεων τοκογλυφίας και για μεμονωμένες περιπτώσεις εκβίασης κρίθηκε από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης ο 60χρονος βασικός κατηγορούμενος στην πολύκροτη υπόθεση των τοκογλυφιών που απασχόλησαν τις διωκτικές αρχές και αποκαλύφθηκαν τον περυσινό Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη. Συνολική ποινή κάθειρξης 11,5 ετών και χρηματική ποινή 11.600 ευρώ, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στον 60χρονο επιχειρηματία.

Το δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη, υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής. Αυτό σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος μένει ελεύθερος -μετά από 18 μήνες προσωρινής κράτησης- μέχρι να εκδικαστεί η έφεση, στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Στο άκουσμα της συγκεκριμένης απόφασης, συγγενείς και φίλοι του, που βρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Την ίδια ώρα, σε ποινές φυλάκισης από 6 έως 18 μήνες, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκαν άλλοι τρεις συγκατηγορούμενοί του που κρίθηκαν ένοχοι για την ίδια υπόθεση. Σε αντίθεση με τον βασικό κατηγορούμενο, το δικαστήριο αναγνώρισε και στους τρεις ελαφρυντικά (πρότερο έντιμο βίο). Πρόκειται για έναν συνεργάτη του επιχειρηματία (18 μήνες), μία γραμματέα του (6 μήνες) κι έναν δημοσιογράφο (8 μήνες), οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για απλή ή άμεση συνέργεια σε μεμονωμένες περιπτώσεις τοκογλυφίας. Αντίθετα, ο γνωστός επιχειρηματίας κηρύχθηκε αθώος για την πράξη της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, όπως και για αυτήν της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους 13 κατηγορούμενους, το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους τρεις εξ αυτών. Πρόκειται για έναν συνεργάτη τού 60χρονου, μία γραμματέα του κι έναν δημοσιογράφο, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για απλή ή άμεση συνέργεια σε μεμονωμένες περιπτώσεις τοκογλυφίας.

Όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, στους οποίους αποδίδονταν διάφορα αδικήματα, κρίθηκαν αθώοι. Μεταξύ αυτών είναι δύο τραπεζικά στελέχη, ένας απότακτος αστυνομικός, ένας δικηγόρος, καθώς επίσης ο άλλοτε επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης ειδικών υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ.

Ο τελευταίος κατηγορείτο για κατάχρηση εξουσίας και το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβάσει τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για να γίνει νέα έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τελέστηκε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Αναλύοντας μία προς μία τις πράξεις που του αποδόθηκαν, ο 60χρονος επιχειρηματίας κρίθηκε συνολικά ένοχος για δέκα περιπτώσεις τοκογλυφίας (κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια) και για δύο περιπτώσεις εκβίασης, εκ των οποίων η μία είναι σε βαθμό κακουργήματος και η άλλη σε βαθμό πλημμελήματος. Ακόμη, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Σε ό,τι αφορά το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, πρόεδρος Εφετών Γιώργος Αποστολάκης, αναλύοντας το σκεπτικό της απόφασής του, τόνισε ότι η ασκηθείσα δίωξη για το συγκεκριμένο αδίκημα "υπήρξε απαρχής αβάσιμη από νομική βάση".

Όπως τόνισε, η τοκογλυφική δραστηριότητα υπήρξε προσωπική και ατομική δραστηριότητα του 60χρονου, και γινόταν, παράλληλα, με την καθόλα νόμιμη οικονομική και επιχειρηματική του δραστηριότητα (δραστηριοποιείτο στον τομέα των ακινήτων).

"Αυτός αποφάσιζε, σε ποιον θα δανείσει και με ποιους όρους. Τα ωφελήματα ήταν δικά του. Παράλληλα με τις νόμιμες δραστηριότητες χορηγούσε δάνεια με τοκογλυφικούς όρους σε άτομα που κατέφευγαν σε αυτόν στερούμενοι τραπεζικού δανεισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν παρέλειπε να χορηγεί άτοκα δάνεια με αλτρουιστική διάθεση σε αναξιοπαθούντες", τόνισε.

Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφασίσει επί των ποινών.