Παράνομη χαρακτηρίζει την καθαίρεση του Μόρσι η Τουρκία

Η Τουρκία χαρακτήρισε σήμερα αντιδημοκρατική την καθαίρεση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό και ζήτησε να απελευθερωθεί γρήγορα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατήγγειλε ως "παράνομη" την επέμβαση του στρατού. "Η επέμβαση αυτή δεν πρέπει να αμαυρώσει τα δημοκρατικά κέρδη της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου", υπογράμμισε ο Νταβούτογλου απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη και κάλεσε τη νέα αιγυπτιακή διοίκηση να απελευθερώσει το συντομότερο τον ανατραπέντα πρόεδρο και τους συνεργάτες του.

"Η αλλαγή εξουσίας στην Αίγυπτο δεν είναι αποτέλεσμα της λαϊκής βούλησης. Δεν δείχνει σεβασμό της δημοκρατίας και του νόμου", δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρετζέπ Μποζντάγ. "Σε όλες τις δημοκρατικές χώρες, οι εκλογές είναι ο μόνος τρόπος για να φθάσει κανείς στην εξουσία. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη", δήλωσε, εκφράζοντας την ελπίδα "να επιστρέψει η Αίγυπτος στη δημοκρατία, σε μια δομή στην οποία να επικρατεί η λαϊκή βούληση".

Οι αντιδράσεις αυτές από την τουρκική πλευρά, πολύ πιο έντονες από αυτές των περισσότερων δυτικών κρατών, δεν αποτελούν έκπληξη, καθώς η κυβέρνηση της χώρας ήταν σημαντικός υποστηρικτής του Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο.