Η ομιλία Ντράγκι… γκρέμισε το ευρώ

Δεν είναι ασυνήθιστο τους τελευταίους μήνες να πέφτει απότομα η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου την ώρα που ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δίνει την καθιερωμένη μηνιαία συνέντευξη Τύπου του. Όμως σήμερα, που ο Ντράγκι αποκάλυψε πως η ΕΚΤ δεν είναι απαραιτήτως αρνητική στο ενδεχόμενο αρνητικών καταθετικών επιτοκίων, ενώ τόνισε πως τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν σταθερά ή και θα μειωθούν περαιτέρω σε βάθος χρόνου, η πτώση ήταν πιο απότομη από ποτέ.

Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου κατέρρευσε από το 1,2980 στο 1,2911, και πλέον διαμορφώνεται στο 1,2909, με πτώση 0,77%.

Ουσιαστικά η σημερινή τοποθέτηση του Ντράγκι αποτελεί την πρώτη φορά στα χρονικά της ΕΚΤ που ο επικεφαλής της καθιστά σαφή τη νομισματική της πολιτική μακροπρόθεσμα, και το γεγονός ότι η πολιτική αυτή θα παραμείνει χαλαρή προφανώς προβληματίζει τις αγορές.

Τι άλλο είπε όμως σήμερα ο Μάριο Ντράγκι; Για την Ελλάδα, πάντως, σχεδόν τίποτα, καθώς ερωτηθείς σχετικά σημείωσε πως δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους εκπροσώπους της τρόικας, και αρκέστηκε να αναγνωρίσει πως η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο.

Ερώτηση δέχθηκε ο Ντράγκι όπως αναμενόταν και για την Πορτογαλία, που βρίσκεται εν μέσω σφοδρής κυβερνητικής κρίσης, και για την οποία σχολίασε πως παρά τις πολιτικές εξελίξεις, η διακυβέρνηση της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται σε “καλά χέρια”.

Όσο για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ), ο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι έτοιμο για όποιο κράτος-μέλος το χρειαστεί, αν και, ερωτηθείς αν η Πορτογαλία θα μπορούσε να κάνει χρήση του προγράμματος, αρνήθηκε να δώσει απάντηση.