Οι τρεις “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης

Με τρεις κόκκινες γραμμές ο Αντώνης Σαμαράς παίρνει στα χέρια του τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο και την κινητικότητα.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να στέλνει τρία μηνύματα:

Πρώτον ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει τη δόση, καθώς αν και αυτή δεν είναι άμεσα αναγκαία, το γεγονός από μόνο του θα δημιουργήσει αστάθεια.

Δεύτερον ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει κανένα νέο μέτρο που θα επιβαρύνει τους πολίτες

Και τρίτον ότι ο αριθμός των απολύσεων δεν αλλάζει, ενώ είναι απαραίτητος ο έξτρα χρόνος για να τη διαθεσιμότητα.

Μάλιστα φαίνεται ότι οι δανειστές υποχώρησαν σε συγκεκριμένα θέματα, κάτι που διευκολύνει τον Αντώνη Σαμαρά που δέχεται στο γραφείο του τους εκπροσώπους των δανειστών. Συγκεκριμένα φαίνεται να δέχονται οι μετατάξεις εκπαιδευτικών και δημοτικών υπαλλήλων να συνυπολογιστούν στον αριθμό των 12.500 υπαλλήλων που πρέπει να μετακινηθούν άμεσα. Μάλιστα φέρονται να δέχτηκαν οι μετατάξεις να μετρηθούν στην κινητικότητα, χωρίς να περάσουν μέσα από τη διαθεσιμότητα.

Κατά τη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα -και προκειμένου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εξασφαλίσει την παράταση για υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων σε κινητικότητα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου- προτάθηκε από το υπουργείο να υπάρξει ανάλογη με την καθυστέρηση μείωση του χρόνου παραμονής των υπαλλήλων στη διαθεσιμότητα.

Αυτό σημαίνει ότι προτείνεται οι 12.500 υπάλληλοι, που θα υπαχθούν σε κινητικότητα, να μην πληρωθούν με το 75% του μισθού τους το ανώτερο για 12 μήνες, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Μετά το πέρας του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, οι υπάλληλοι ή θα έχουν μεταταχθεί ή θα απολυθούν.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κρίνει ότι η πρότασή του συνιστά ισχυρό μοχλό πίεσης προς την ελληνική δημόσια διοίκηση, ώστε να πιεσθεί και να επισπεύσει τις διαδικασίες για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων. Πίεση, που μοιάζει επιβεβλημένη, δεδομένου ότι οι πρώτοι 2.000 υπάλληλοι που είχαν βγει σε διαθεσιμότητα πέρυσι το Νοέμβριο, μόλις πρόσφατα μετακινήθηκαν στις νέες τους θέσεις.

Σε ό,τι αφορά το φλέγον θέμα της αποδοχής από την τρόικα των μετατάξεων ως κινητικότητα, η διαπραγμάτευση βρίσκεται, κατά τα φαινόμενα, σε καλό δρόμο. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει, οι μετατάξεις εκπαιδευτικών και δημοτικών υπαλλήλων να συνυπολογιστούν στον αριθμό των 12.500 υπαλλήλων που πρέπει να μετακινηθούν άμεσα. Χθες, η τρόικα έδειχνε ανυποχώρητη στο θέμα αυτό και απαιτούσε να βγουν σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι πριν μετακινηθούν. Σήμερα, εμφάνισε την ενδεχόμενη συγκατάθεσή της ως διαπραγματευτική υποχώρηση.

Εάν τελικά συμψηφισθούν οι μετατάξεις με την κινητικότητα, η ελληνική κυβέρνηση θα διευκολυνθεί, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει 5.000 μετατάξεις εκπαιδευτικών (πληροφορικής και φυσικής αγωγής) από τη δευτεροβάθμια, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον, αναμένεται να τεθούν σε κινητικότητα 3.000 δημόσιοι υπάλληλοι και 2.500 δημοτικοί υπάλληλοι.

“Όχι άλλα μέτρα”, είπε ο Βενιζέλος στην τρόικα

Την ανάγκη να μην απαιτηθούν από την πλευρά της τρόικας νέα δημοσιονομικά μέτρα υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στους εκπροσώπους των δανειστών, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ακόμα πως οι επισκέψεις της τρόικας θα πρέπει να λειτουργούν έτσι ώστε να αναδεικνύονται τα μεγάλα επιτεύγματα της χώρας και οι προοπτικές που έχει πλέον η Ελλάδα για οριστική έξοδο από την κρίση και για ανάκτηση της θέσης της μέσα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη και όχι να αναδεικνύονται μόνο τα ανοικτά ζητήματα και τα προβλήματα, τα οποία πολλές φορές επαναλαμβανόμενα δημιουργούν μία άδικη εντύπωση και δε συμβάλλουν στην ενθάρρυνση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία περιμένει αναγνώριση των θυσιών της και χειροπιαστά δείγματα προόδου. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά.

Διαβάστε επίσης: Στουρνάρας - Συμφωνία ως τη Δευτέρα