Δημοσίευμα των Financial Times
Δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο «Η μεσαία τάξη της Ελλάδας κουράστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα» ξεκινά με την περιγραφή της κυβερνητικής ιστορίας του Αλέξη Τσίπρα και των ενδείξεων για τις επικείμενες εκλογές.
«Ήταν ο αριστερός ριζοσπάστης που πέτυχε νίκη – σοκ στις εκλογές του 2015 με τη δέσμευση να περιορίσει τη λιτότητα και να βγάλει τη χώρα του από την ευρωζώνη, αν οι πιστωτές αντιστέκονταν. Αλλά εάν οι δημοσκοπήσεις πέφτουν μέσα, η κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού της Ελλάδας τα φτάσει σε πρόωρο τέλος καθώς το κόμμα του αντιμετωπίζει την ήττα στις εκλογές του επόμενου μήνα».
«Οι Έλληνες της μεσαίας τάξης, που δέχθηκαν σφοδρά πλήγματα από τις μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία παραβλέπουν τη μέτρια οικονομική ανάκαμψη υπό τον κ. Τσίπρα και εγκατέλειψαν το κόμμα του, γκρεμίζοντας τις ελπίδες του για παραμονή στην πρωθυπουργία έως τον Οκτώβριο» συνεχίζουν οι FT. Θα γινόταν έτσι ο πρώτος πολιτικός ηγέτης εδώ και δύο δεκαετίες που θα υπηρετούσε πλήρη τετραετή θητεία.
«Ο Τσίπρας δεν μπορεί να κερδίσει αυτές τις εκλογές» δηλώνει ο Άρης Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πολιτικός σχολιαστής, ενόψει της 7ης Ιουλίου. «Είναι πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις για να καλύψει τη διαφορά μέσα σε τέσσερις εβδομάδες».
«Ως πρωθυπουργός, ο Τσίπρας αποδείχθηκε πραγματιστής, εγκαταλείποντας μέσα σε λίγους μήνες την αυστηρή ρητορική του. Ανέτρεψε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, απέρριψε την πρόταση Βαρουφάκη για επιστροφή στη δραχμή και συμμορφώθηκε στην επιβολή αυστηρών οικονομικών μέτρων από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ» γράφουν οι Financial Times.
«Πέρσι τον Αύγουστο η Ελλάδα βγήκε επιτέλους από το πρόγραμμα στήριξης των 86 δισεκατομμυρίων, που είχε αρχίσει από το 2010. Ο 44χρονος κέρδισε διεθνείς επαίνους για την επίτευξη συμφωνίας με τον ηγέτη της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για τη μετονομασία της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ωστόσο εξόργισε πολλούς στο εσωτερικό καθώς δεν πέτυχε αυτό για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί, να τερματίσει το πρόβλημα της Ελλάδας που αποκαλείται ‘διαπλοκή’, ένα δίκτυο στενών σχέσεων μεταξύ επιχειρηματιών, κυβέρνησης και των μέσων ενημέρωσης υπό τις προηγούμενες κυβερνήσεις, το οποίο θεωρείται πως ενθαρρύνει τη διαφθορά και αποθαρρύνει πιθανούς επενδυτές».
«Υπό τον ΣΥΡΙΖΑ» δηλώνει ιδιοκτήτης μεγάλης ελληνικής εταιρείας, «τίποτα δεν άλλαξε στ’ αλήθεια. Αυτό που έγινε είναι πως μια ομάδα γηραιών επιχειρηματιών που εμπλέκονταν στη διαπλοκή αντικαταστάθηκε από μία άλλη, που καλλιέργησε επιτυχώς δεσμούς με το νέο καθεστώς. Πολλά μέλη της παλιάς φρουράς κατάφεραν να μεταφέρουν την αφοσίωσή τους σε ανθρώπους στο περιβάλλον του πρωθυπουργού».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζουν οι Financial Times, θέτει τις εκλογές ως μάχη ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις που ο ίδιος εκπροσωπεί, και το σκοτάδι της λιτότητας, των ολιγαρχών και του ΔΝΤ, που, όπως υποστηρίζει, εκπροσωπεί η ΝΔ.
«Η Νέα Δημοκρατία στηρίζεται σε μία πλατφόρμα μείωσης φόρων και περιορισμού της γραφειοκρατίας που εμποδίζει τις επενδύσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, γιος πρώην κεντροδεξιού πρωθυπουργού, είναι ένας σχετικά άπειρος ηγέτης που υπηρέτησε ως υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης την περίοδο 2013-2014 με εντολή από τους πιστωτές της Ελλάδας να κόψει 15.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο.
Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης έχει δαιμονοποιηθεί από την Αριστερά ως ένας νεοφιλελεύθερος αποφασισμένος να διώξει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, να περικόψει τις δαπάνες σε υγεία και πρόνοια και να φέρει ξένες επενδύσεις που θα λεηλατήσουν τη χώρα» λέει το δημοσίευμα.
Ο Κώστας Ιορδανίδης εκτιμά πως ενδεχόμενη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας θα βρεθεί αντιμέτωπη με διορισμένους του ΣΥΡΙΖΑ σε θέσεις επιρροής στον δημόσιο τομέα, τις ρυθμιστικές αρχές και τη δικαιοσύνη.
«Η απερχόμενη κυβέρνηση αφήνει πολιτικά ναρκοπέδια για τους συντηρητικούς» σχολιάζει. «Οι υποστηρικτές τους θα μπορούν να επηρεάζουν τα αποτελέσματα και μετά την απώλεια της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το άλγος της εκλογικής ήττας αμβλύνεται από το γεγονός πως έχει πλέον κερδίσει σημαντική θέση στην ελληνική πολιτική σκηνή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταμορφωθεί σε ένα πιο φιλοευρωπαϊκό μετριοπαθές κόμμα με σταθερή εκλογική βάση άνω του 20% που μπορεί να προσελκύσει πιθανούς εταίρους σε κάποιον συνασπισμό στο μέλλον» τονίζει ο Χατζής.
Ο Τσίπρας, καταλήγουν οι FT, θα ήθελε να παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και σε περίπτωση ήττας. «Ένας λόγος είναι πως δεν υπάρχει κανείς στο κόμμα που να μπορεί να συγκεντρώσει αρκετή δύναμη για να τον αμφισβητήσει» είναι το σχόλιο του Χατζή.