Με το πρώτο στάδιο του 100ου Ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας να έχει ολοκληρωθεί, αυτό που αναρωτιούνται όσοι ασχολούνται με αυτό το σπουδαίο αθλητικό γεγονός είναι ποιος θα καταφέρει να τερματίσει πιο γρήγορα τα πάνω από 3.000 χιλιόμετρα από την Κορσική και τις Άλπεις μέχρι τις Βερσαλλίες και τα Ηλύσια Πεδία. Μια εξίσου αξιόλογη απορία όμως είναι αν ο φετινός νικητής του Γύρου θα πιαστεί ντοπαρισμένος ή όχι. Έτσι κι αλλιώς, μόνο τρεις από τους τελευταίους εννιά νικητές του αγώνα δεν έχουν τιμωρηθεί για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Μάλιστα, ο Λανς Άρμστρονγκ, το όνομα του οποίου είναι συνυφασμένο με την ποδηλασία –πλέον και με το ντόπινγκ– δήλωσε ότι είναι αδύνατο να κερδίσει κάποιος το Γύρο της Γαλλίας χωρίς να είναι ντοπαρισμένος. Τα καλά νέα, βέβαια, είναι ότι οι τελευταίοι δύο νικητές τα κατάφεραν χωρίς ουσίες.
Τι σχέση έχει όμως το πολύ διαδεδομένο πρόβλημα ντόπινγκ που παρουσιάζεται στην ποδηλασία με την κατάσταση που επικρατεί στα άλλα αθλήματα; Δεν υπάρχει απόλυτος τρόπος για να μετρήσει κανείς σε όλες τις χώρες του κόσμου και σε όλα τα αθλήματα παγκοσμίως ποιοι και πόσοι αθλητές κάνουν τη μεγαλύτερη χρήση ουσιών (χάπια και ενέσεις), ωστόσο οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν καλό δείγμα μαζί με τα στατιστικά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) και αποκαλύπτουν τα ποσοστά των τεστ που βρέθηκαν θετικά στον έλεγχο. Τα αποτελέσματα δείχνουν είτε τη χρήση απαγορευμέν
Σε αυτά τα οκτώ χρόνια, στην ποδηλασία ένας μέσος όρος 3,7% των ελέγχων που έγιναν είχαν θετικό αποτέλεσμα, γεγονός που τοποθετεί το άθλημα στην πρώτη θέση, αποδεικνύοντας ότι αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα ντόπινγκ στον κόσμο. Σε μια από τις επόμενες θέσεις βρίσκεται το μποξ, ενώ το μπάντμιντον βρίσκεται στην τελευταία θέση σε σχέση με όλα τα άλλα αθλήματα που εξετάστηκαν. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ποδηλασία έχουν μειωθεί τα θετικά δείγματα αντιντόπινγκ τεστ από το 2006 (και πάλι όμως βρίσκεται στην πρώτη θέση), ενώ στο χόκεϊ και στο πινγκ πονγκ τα κρούσματα ντόπινγκ έχουν αυξηθεί.
Διαβάστε παρακάτω πιο αναλυτικά στοιχεία για πέντε Ολυμπιακά αθλήματα στα οποία τα τελευταία πέντε χρόνια τα κρούσματα ντόπινγκ έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο.
1. Ποδηλασία (θετικά τεστ: 3,7%):
Η ποδηλασία έχει όχι μόνο τα υψηλότερα ποσοστά κατά μέσο όρο σχετικά με το ντόπινγκ, αλλά το συγκεκριμένο άθλημα διαθέτει και ιστορικό αθλητών που αρνούνται εντόνως την κατηγορία για να καταλήξουν σε εκ βαθέων εξομολογήσεις αργότερα. Για παράδειγμα, το 2007 ο Αμερικανός ποδηλάτης Floyd Landis, που κέρδισε τον Γύρο της Γαλλίας το 2006, κατηγορήθηκε για χρήση συνθετικής τεστοστερόνης, αλλά αποκάλεσε αυτές τις κατηγορίες «απολύτως παράλογες». Ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα, παραδέχτηκε τη χρήση απαγορευμένων ουσιών, κατηγορώντας και τον Λανς Άρμστρονγκ για την ίδια παράβαση. «Ο Floyd έχασε την αξιοπιστία του αρκετό καιρό τώρα», είχε δηλώσει τότε ο Άρμστρονγκ, αν και τρία χρόνια ύστερα από το περιστατικό αυτό, ο ίδιος ο Άρμστρονγκ εξομολογήθηκε στην Όπρα ότι είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, όπως η ερυθροποιητίνη, η τεστοστερόνη καθώς και διάφορες μεταγγίσεις αίματος από το 1999 ως το 2005, στο διάστημα δηλαδή που είχε κερδίσει επτά τίτλους στο Γύρο Γαλλίας. Όπως δήλωσε αργότερα ο Floyd «η ποδηλασία είναι οργανωμένο έγκλημα».
2. Άρση Βαρών (θετικά τεστ: 3%):
Δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι ένα άθλημα σαν την άρση βαρών είναι επιρρεπές στο ντοπάρισμα, καθώς οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να σηκώσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο βάρος στην πλάτη τους. Το 2012, ο Αλβανός αρσιβαρίστας Hysen Pulaku είχε την «τιμή» να είναι ο πρώτος αθλητής των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου που πιάστηκε ντοπαρισμένος (ο προπονητής και θείος του ισχυρίστηκε ότι εκείνος και ο Pulaku δεν γνώριζαν πώς αυτές οι ουσίες κατέληξαν στο σώμα του αθλητή). Μια από τις πιο ασυνήθιστες περιπτώσεις κι ήταν αυτή του 2004, όταν τρεις Τούρκοι αρσιβαρίστες κατηγόρησαν τον πρώην προπονητή Mehmet Ustundag για σεξουαλική επίθεση και εξαναγκασμό στη χρήση στεροειδών. Τότε, ο Ustundag προπονούσε ακόμα τη χρυσή Ολυμπιονίκη Nurcan Taylan, που υπερασπίστηκε τον προπονητή της, επιτιθέμενη στους τρεις κατηγορούντες. «Δεν είναι πολιτισμένοι», ανέφερε εκείνη. «Εγώ είμαι μορφωμένη και πολιτισμένη και είμαι πιο ελκυστική από όλους τους. Έχω γραφτεί στην ιστορία ως η πρώτη Τουρκάλα που στέφθηκε Ολυμπιονίκης, κι αυτοί ζηλεύουν την επιτυχία και την ομορφιά μου». Η Taylan αποκλείστηκε αργότερα από το άθλημα προσωρινά για τέσσερα χρόνια για τη χρήση στεροειδών.
3. Μποξ (θετικά
τεστ: 2,9%):
Σε μια από τις πιο παράξενες περιπτώσεις ντόπινγκ το 2007, μια έφοδος των αρμόδιων φορέων της Αμερικής ανακάλυψε μια λίστα ασθενών σε μια «αντιγηραντική» κλινική που από ό,τι φάνηκε μοίραζε παράνομα στεροειδή. Η λίστα δεν περιελάμβανε τον Evander Holyfield, ένα από τα πιο διάσημα ονόματα του μποξ, αλλά είχε ένα όνομα “Evan Fields», που είχε τα ίδια γενέθλια με τον Holyfield και παρόμοια διεύθυνση. Όταν οι υπεύθυνοι κάλεσαν τον αριθμό του κινητού που υπήρχε δίπλα σε αυτό το όνομα, στο τηλέφωνο απάντησε ο Holyfield. Από τη μεριά του ο ίδιος αρνήθηκε τη χρήση στεροειδών και ξεκίνησε τη δική του έρευνα για την υποτιθέμενη χρήση μετά τις κατηγορίες που εκφράστηκαν. Ακόμα και τώρα, αρνείται ότι έκανε χρήση ουσιών. Εν τω μεταξύ, ο μποξέρ Vitali Klitschko αποκάλυψε στην αυτοβιογραφία του το 2004 ότι πήρε στεροειδή το 1996 και αποκλείστηκε από την ομάδα της Ουκρανίας πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Πλέον, βρίσκεται στην ηγεσία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μποξ.
4. Τρίαθλο (θετικά τεστ: 2,7%):
Οι αθλητές του τριάθλου δεν βρίσκονται συνήθως στην πρώτη θέση με τα θετικά αποτελέσματα εξετάσεων ντόπινγκ, γεγονός παράξενο, καθώς το συγκεκριμένο άθλημα είναι ιδιαίτερα εξουθενωτικό. Ο Dmitriy Gaag από το Καζακστάν τερμάτισε τέταρτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, προτού πέσει στην 25η θέση στους Αγώνες του 2004, ενώ αποβλήθηκε το 2008 λόγω χρήσης ερυθροποιητίνης, μιας ορμόνης που αυξάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η Mariana Ohata από τη Βραζιλία που δεν ολοκλήρωσε τον αγώνα της το 2000 και τερμάτισε 37η το 2004 αποκλείστηκε από το διαγωνισμό για έξι χρόνια το 2009 λόγω χρήσης φουροσεμίδης.
5. Μπέιζμπολ (θετικά τεστ: 2,5%):
Σίγουρα το μπέιζμπολ δεν είναι από τα λαοφιλέστερα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ καταργήθηκε σαν Ολυμπιακό άθλημα μετά τους αγώνες του 2008. Παρόλα αυτά, το μπέιζμπολ είχε από τα υψηλότερα ποσοστά θετικών αποτελεσμάτων σε ελέγχους ντόπινγκ προτού καταργηθεί και σίγουρα τα πράγματα θα ήταν χειρότερα στην επαγγελματική κατηγορία του αθλήματος, καθώς εκεί δεν γινόταν καν έλεγχος μέχρι το 2004. Βεβαίως, η κατάσταση έχει καλυτερέψει από τότε, γιατί πλέον οι έλεγχοι είναι συχνότεροι και πιο αυστηροί, ωστόσο βγήκε στο φως της δημοσιότητας μια είδηση ότι η λίγκα ετοιμάζεται να αποβάλλει 20 παίκτες, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων σταρ του αθλήματος, όπως ο Alex Rodriguez και ο Ryan Braun λόγω πιθανής εμπλοκής τους σε κύκλωμα χρήσης στεροειδών.