Επτά ή περισσότερες ώρες βραδινού ύπνου ευνοούν την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Οι παραδοσιακές συμβουλές για την άσκηση, τη διατροφή, το ποτό και το κάπνισμα συμβάλλουν στην μείωση των θανάτων από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά ακόμη περισσότερες ζωές σώζονται συμπληρώνοντας επαρκείς ώρες βραδινού ύπνου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μια ερευνητική ομάδα από την Ολλανδία παρακολούθησε περισσότερους από 14.000 άνδρες για περίπου μια δεκαετία που έπασχαν από καρδιακές παθήσεις ή υπέστησαν εγκεφαλικά επεισόδια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα άτομα που άλλαξαν τον τρόπο ζωής τους, κόβοντας το κάπνισμα και το αλκοόλ , κάνοντας άσκηση και ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή, ήταν λιγότερο πιθανό να καταλήξουν σε θάνατο από καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά 57 και 67% χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιαγγειακή νόσο.
Επίσης όσοι κοιμόντουσαν επαρκείς ώρες είχαν ακόμη ευεργετικότερη επίδραση με 65% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και κατά 83% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.
Σχολιάζοντας την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Προληπτικής Καρδιολογίας, ο καθηγητής Tell Grethe , του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, στη Νορβηγία, δήλωσε ότι «Το κύριο μήνυμα της μελέτης είναι ότι πρέπει να εξετάσουμε τον ύπνο ως ένα σημαντικό παράγοντα για την υγεία. Από την σκοπιά της δημόσιας υγείας θα πρέπει να παροτρύνουμε τους ανθρώπους να κοιμούνται αρκετά, και να εντάξουν τον επαρκή ύπνο στους παράγοντες ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ο οποίος θα πρέπει να διδάσκεται από τους γονείς στα παιδιά».
Ωστόσο πρόσθεσε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως τη σχέση μεταξύ του ύπνου και της καρδιάς.