Το δικαστήριο απέρριψε τη διαφημιστική αξιοποίηση των Μετεώρων

Οι Ιερές Μονές των Μετεώρων απέτρεψαν διαφημιστικό σποτ γνωστής εταιρείας, το οποίο θα προωθούσε το wingsuit, εναλλακτικό extreme σπορ.

Στα μέσα Μαΐου στάλθηκε αίτημα από την εταιρεία ώστε να πάρει τις απαιτούμενες άδειες για να μπορέσει να κινηματογραφήσει πλάνα από το νέο extreme σπορ και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες προβολής της που είχε προγραμματίσει.

Θετική απόφαση πήρε και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας, ενώ θετική γνωμοδότηση έδωσε και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αλλά χωρίς ωστόσο να υπογραφεί από τον Υπουργό Πολιτισμού ώστε να τεθεί σε εφαρμογή.

Ωστόσο, οι Ιερές Μονές των Μετεώρων δε συμφωνούσαν. Προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη και κατέθεσαν αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων στο Πρωτοδικείο Τρικάλων με στόχο να διασφαλιστεί η ιερότητα και η θρησκευτική ακεραιότητα του χώρου.

Η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν θετική για τις Ιερές Μονές που κέρδισαν την προσωρινή διαταγή που απαγορεύει το γύρισμα του συγκεκριμένου διαφημιστικού στον χώρο των Μετεώρων.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την ιστοσελίδα trikalanews.gr, η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου, Χριστονύμφη ισχυρίστηκε οι ενέργειες των Ιερών Μονών αποτελούσαν θρησκευτική "άμυνα", με το σκεπτικό ότι "τα Μετέωρα εκτός από ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας αποτελούν και ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο που έχουν υψηλή αξία τόσο θρησκευτική όσο και τουριστική και είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα και χαρακτηρίζονται ως διατηρητέο και προστατευόμενο Μνημείο της ανθρωπότητας από την UNESCO και άλλους διεθνείς Οργανισμούς ώστε να επιτρέψουμε να εμπορευματοποιηθεί".

"Οι Μοναχοί είναι υπέρ της τουριστικής αξιοποίησης των Μετεώρων και σε αυτό ανταποκρίνονται καθημερινά όπου υποδέχονται, ξεναγούν και φιλοξενούν χιλιάδες τουρίστες καθημερινά", επεξήγησε.

Θέση για το ζήτημα πήρε και η Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων όπου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ με επιστολή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Δεν πρέπει επ’ ουδενί να συμβεί κάτι τέτοιο αφού αποτελεί την κερκόπορτα για παρόμοιες καταστάσεις και αιτήσεις.

Αποτελεί βεβήλωσιν του ιερού αυτού χώρου με το να διαφημίζεται με φόντο τας Ιεράς Μονάς ένα ποτόν μιας Εμπορικής Εταιρείας με σκοπόν το κέρδος  και σας παρακαλώ θερμώς να μην υπογράψετε αυτήν την απόφασιν, που αποτελεί προσβολήν διά τον Μετεωρίτικον Μοναχισμόν".