Ασύλληπτοι παραμένουν τέσσερις δραπέτες των Τρικάλων

Μεγάλες περιοχές της ορεινής Αιτωλοακαρνανίας έχουν αποκλείσει οι αστυνομικές δυνάμεις για τον εντοπισμό των τριών δραπετών των Τρικάλων που διέφυγαν από την αιματηρή συμπλοκή της Τρίτης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο εκ των δραπετών (ο ένας είναι ο 25χρονος LIKA EDISON) σε μια απόπειρα να διασχίσει επαρχιακό δρόμο, δέχτηκε τον πυροβολισμό των αστυνομικών, την ίδια ώρα που μαζί του ήταν και ένα άλλο άτομο.

Θείος και ανιψιός, είναι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο Αλβανοί που έπεσαν νεκροί το βράδυ της Τρίτης από τις σφαίρες αστυνομικών της ΕΚΑΜ, σε πραγματική μάχη που έδωσαν στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας, κοντά στο χωριό Κόνισκα.

Οι δύο κακοποιοί αναγνωρίστηκαν και επίσημα από τα δακτυλικά αποτυπώματα και πρόκειται για δραπέτες των φυλακών, ο ανιψιός από τα Τρίκαλα και ο θείος από τη Λάρισα.

Πρόκειται για τους Έντισον Λίκα ή Σινάνι, 25 ετών, ο οποίος ήταν ένας από τους 11 που κατάφεραν να αποδράσουν κατά την αιματηρή επίθεση στις φυλακές Τρικάλων και τον Κουιτίμ ή Φλαμούρ Λίκα ή Σινάνι, 39 ή 38 ή 36 ετών, ο οποίος διώκεται με σωρεία διωκτικών εγγράφων και είναι δραπέτης από τις 25 Μαρτίου του 2006 της Δικαστικής Φυλακής Λάρισας.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, χθες το βράδυ, στην ορεινή περιοχή Κόνισκα Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, αστυνομικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή εντόπισαν δύο άτομα που έφεραν βαρύ οπλισμό να κινούνται πεζή.

Άνδρες της ΕΚΑΜ, οι οποίοι είχαν στήσει ενέδρα σε μια χαράδρα, απ' όπου επιχείρησαν να περάσουν οι δύο Αλβανοί, τους προσέγγισαν και τους κάλεσαν να παραδοθούν, πλην όμως αυτοί δεν συμμορφώθηκαν και πυροβόλησαν επανειλημμένα κατά των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τους.

Στον χώρο της συμπλοκής βρέθηκε και κατασχέθηκε ο οπλισμός των δύο δραπετών και, συγκεκριμένα, δύο πολεμικά τυφέκια τύπου Καλάσνικοφ με έξι συνολικά γεμιστήρες με φυσίγγια, δύο πιστόλια και μία χειροβομβίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πέντε δραπέτες, που καταδιώκονταν από τις 17 Ιουνίου μετά τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα στο Δίστομο Βοιωτίας και είχαν καταφύγει στην ορεινή Ναυπακτία, όπου στήνονταν συνεχώς μπλόκα για την σύλληψη τους, εντοπίστηκαν με θερμικές κάμερες μέσα σε δασώδη περιοχή από χθες το πρωί, γι' αυτό και είχε οργανωθεί επιχείρηση με ομάδες εμπλοκής από την ΕΚΑΜ.

Οι δραπέτες φαίνεται πως χώρισαν και οι δύο κινήθηκαν προς το σημείο όπου τελικά έγινε η αιματηρή μάχη, ενώ οι άλλοι τρεις εκτιμάται ότι κινήθηκαν προς την πλευρά της Ευρυτανίας.

Από την Τρίτη, είναι σε πλήρη εξέλιξη η αστυνομική επιχείρηση σε όλη την περιοχή για τον εντοπισμό των τριών που διαφεύγουν, ενώ για ενίσχυση των ΕΚΑΜ έχουν σταλεί και συμμετέχουν στα μπλόκα και δύο ομάδες ειδικών αποστολών από το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει το tovima.gr, τον συγγενή του Έντισον Λίκα, που επίσης έπεσε νεκρός, αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης, είχαν μπερδέψει αρχικά με άλλο καταζητούμενο της ομάδας των Τρικάλων, τον 27χρονο Ίλιρ Κούπα, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2011 στον Νέο Κόσμο για συμμετοχή σε τετραμελή συμμορία Αλβανών, που είχε επιτεθεί σε τουλάχιστον πέντε κατοικίες αλλά και τροχόσπιτα σε Ραφήνα, Καπανδρίτι και Δροσοπηγή Αφιδνών. Δευτερεύουσες πληροφορίες από το tovima.gr και από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι αγνοείται η τύχη του του 41χρονο MURATAJ ή MURATI ή MURATAZ ή XHAFERI ή NIKAJ ADMIR ή KRISTAQ και ότι ο δεύτερος νεκρός έχει και αυτός το επίθετο Λίκα. Πιθανότατα, πρόκειται για συγγενή του Έντισον Λίκα, ο οποίος ήταν κι αυτός δραπέτης από άλλες φυλακές και είχε καταδικαστεί προ πενταετίας για ληστείες και άλλα αδικήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρεται να έχει παίξει το ρόλο οργανωτή στην απόδραση των καταζητούμενων από τα Τρίκαλα τον περασμένο Μάρτιο.

Ο ίδιος δράστης, οι αναζητήσεις για τον οποίο συνεχίζονται, τον Σεπτέμβριο του 2011, δεν είχε διστάσει να εισβάλλει με τους συνεργούς του σε οίκο ευγηρίας στον Χολαργό, απ' όπου αφαίρεσαν το χρηματοκιβώτιο με 4.754 ευρώ.

Για την ακρίβεια, οι δύο δραπέτες πέρασαν πολύ κοντά από μπλόκο της Αστυνομίας, οι αστυνομικοί τους φώναξαν να παραδοθούν και αμέσως εκείνοι άρχισαν να πυροβολούν κατά ριπάς. Τότε, άρχισαν και οι βολές από πλευράς των αστυνομικών, δύο εκ των οποίων βρήκαν τους δύο δραπέτες στο κεφάλι και τους σκότωσαν.

Οι πρώτες πληροφορίες ήταν αρκετά συγκεχυμένες αλλά φαίνεται να επιβεβαιώνεται το σενάριο ότι οι δραπέτες είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες για να εντοπιστούν δυσκολότερα. Στην ομάδα των δραπετών που πιάστηκαν στην ενέδρα, φέρεται να βρισκόταν και ο Μάριον Κόλα, ο... άτυπος αρχηγός της ομάδας, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατόρθωσε να τραπεί σε φυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, οι δραπέτες χρησιμοποιούσαν τον Εύηνο ποταμό και τις όχθες του για να κρύβονται και κυκλοφορούσαν κυρίως τη νύχτα. Στις έρευνες για τους δραπέτες συμμετέχει και κλιμάκιο της ΜΥΑ (Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών) του Λιμενικού Σώματος.

Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι τρεις δραπέτες που ακόμη κρύβονται δε φέρονται να κατάφεραν να κινηθούν προς Ευρυτανία, όπου, πάντως, βρίσκεται άλλο μπλόκο της Αστυνομίας. Άλλωστε, οι αστυνομικοί που έχουν μεταφερθεί στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας για τη συγκεκριμένη τιτάνια επιχείρηση υπέρβαιναν τους 200. Σύμφωνα με πληροφορίες από το protothema.gr, έχουν φτάσει τους 1.000.