Ο Σνόουντεν δεν “καταδέχτηκε” άσυλο από τη Ρωσία μετά τους όρους Πούτιν

Πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν για το... βαθύ λαρύγγι των ΗΠΑ, τον Ε. Σνόουντεν, και το τι έπραξε με τα αιτήματα για άσυλο. Οι πληροφορίες ανατρέπονται με ρυθμούς... κατασκοπικού θρίλερ, ωστόσο τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα: ο Σνόουντεν έχει καταθέσει αίτημα για άσυλο σε 21 χώρες ανά τον κόσμο. Η Ρωσία δεν είναι μέσα σε αυτές. Ο πρώην τεχνικός των αμερικανικών υπηρεσιών απέσυρε το αίτημα αφότου ο Πούτιν τον κάλεσε να "εγκαταλείψει την αντιαμερικανική δράση", σύμφωνα με το Reuters.

Όχι, δεν θα πάει στον Ισημερινό. Ο ίδιος ο πρόεδρος Κορρέα δήλωσε... απεταξάμην το πρόβλημα. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για άσυλο προς το Σνόουντεν και πως ήταν λάθος που βοήθησαν στη διαφυγή του κατασκόπου προς τη Ρωσία.

Τα αιτήματα του Σνόουντεν έχει αναλάβει να καταθέσει η ομάδα της Wikileaks.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ πρότεινε σήμερα να υιοθετήσει η Ευρώπη μια "συντονισμένη, κοινή θέση" όσον αφορά τις υποψίες ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τους θεσμούς της ΕΕ.

"Είναι απαραίτητο η Ευρώπη να έχει μια συντονισμένη, κοινή θέση, σε σχέση με τις απαιτήσεις που πρέπει να διατυπώσουμε και με τις εξηγήσεις που πρέπει να ζητήσουμε", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο κατώφλι του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων έχοντας στο πλευρό του τη Λιθουανή ομόλογό του Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

Στο μεταξύ η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε αίτημα για πολιτικό άσυλο από τον πρώην σύμβουλο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν, αλλά δεν μπορεί να κάνει δεκτή την αίτησή του καθώς ο φινλανδικός νόμος απαιτεί ο αιτών να βρίσκεται στη χώρα.

Όπως πάντως αναφέρει ο Michael Ratner, επίτιμος πρόεδρος του Κέντρου Συνταγματικών Δικαιωμάτων, όποια χώρα αποφασίσει να δώσει άσυλο στο Σνόουντεν "θα πρέπει να είναι αρκετά δυνατή για να τα βάλει με τις Ηνωμένες Πολιτείες". Κάτι που βεβαίως μειώνει τους... πρόθυμους.

Στις 15 Ιουνίου, οι ΗΠΑ έστειλαν στο Χονγκ Κονγκ αίτημα σύλληψης και έκδοσης του Σνόουντεν. Παρ' ότι το Χονγκ Κονγκ είχε συνεργαστεί άψογα στο παρελθόν με τις ΗΠΑ, αυτό το αίτημα δεν απαντήθηκε.

Για την ώρα ο Σνόουντεν φαίνεται να κινείται ως... φάντασμα στο χώρο του αεροδρομίου της Μόσχας. Ο Πούτιν δεν έχει αποκλείσει πάντως το ενδεχόμενο ο Σνόουντεν να μείνει στη Ρωσία, άσχετα με την απόσυρση του αιτήματος από πλευράς του δεύτερου. Όπως εξηγεί ο ειδικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, Fyodor Lukyanov, "δεν υπήρχε σχέδιο (η Ρωσία) να τον πάρει και να τον χρησιμοποιήσει. Για τη Ρωσία βέβαια το καλύτερο σενάριο θα ήταν να έφευγε για μια τρίτη χώρα αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια χώρα πρόθυμη να τον δεχτεί. Αφού δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, ίσως τελικά μείνει".