Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους για τη συνέχιση του νομοθετικού έργου στην Ολομέλεια
Στην Ολομέλεια συνεχίζεται σε επίπεδο εκπροσώπων κομμάτων η αντιπαράθεση για τη συνέχιση του νομοθετικού έργου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας, στο οποίο εντάχθηκε και η τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, αναρωτήθηκε πού εδράζεται το επιχείρημα για το αν έχει πολιτική νομιμοποίηση αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση να φέρνει συγκεκριμένα νομοθετήματα, εφόσον υπάρχει εκπεφρασμένη συναίνεση σε συγκεκριμένα νομοσχέδια όταν, τόσο για το σημερινό νομοσχέδιο όσο και για την τροπολογία για το αφορολόγητο, υπάρχει η ευρύτερη πολιτική συναίνεση και μάλιστα του δεύτερου σε τάξη κόμματος του Κοινοβουλίου. «Επομένως, πέρα από τα παραληρήματα, τα οποία ακούσαμε εδώ, ειλικρινά θεωρώ τελείως παράλογο όλο αυτό το σκηνικό, το οποίο στήνεται με προφανείς λόγους, δηλαδή, να απομειωθεί, έστω την τελευταία στιγμή, και να απαξιωθεί το έργο μιας κυβέρνησης», είπε ο Ανδρέας Μιχαηλίδης.
«Ασκήσατε μία πολιτική που είναι εις βάρος της χώρας και επικίνδυνη για το μέλλον της χώρας και σήμερα συζητούμε την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου που οι ίδιοι ψήφισαν με τον ν. 4442 τον Μάιο του 2017 μαζί με το μεσοπρόθεσμο με μέτρα 4,9 δισ. Τότε, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χειροκροτούσαν τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Χουλιαράκη όταν μιλούσε για αντίμετρα ότι, δηλαδή, θέσπιζαν τα σκληρά μέτρα αλλά ταυτόχρονα έχουμε ίσης αξίας αντίμετρα και ότι η κοινωνία θα βγει ωφελημένη», ανέφερε εκ μέρους της ΔΗΣΥ, ο Γιάννης Κουτσούκος, και υπογράμμισε ότι σήμερα «ξεψηφίζουν τα ψηφισμένα». Όπως είπε, «κατέρρευσε το αφήγημα γιατί η κυβέρνηση αυτή δεν κατάφερε να επιτύχει ανάπτυξη και ήρθε προεκλογικά να κάνει μια διανομή από τα ματωμένα υπερπλεονάσματα μπας και καταλαγιάσει η οργή του κόσμου που όμως δεν τα κατάφερε».
Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουτσούκος διερωτήθηκε: «Έχετε αντιληφθεί ότι θα ψηφίσετε την κατάργηση των αντίμετρων; Είναι το ψήφισμα και το ξεψήφισμα σε όλο το μεγαλείο του. Ξεψηφίζετε σήμερα τη μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% από το 2020, το πρώτο κλιμάκιο της φορολογίας των μισθωτών και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης», κατέληξε ο κ. Κουτσούκος. Μετά την ομιλία και της Έφης Χριστοφιλοπούλου, η ΔΗΣΥ αποχώρησε από την Ολομέλεια.
Κοροϊδία και εμπαιγμό χαρακτήρισε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για το αφορολόγητο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, τονίζοντας ότι καταργεί ένα αντιλαϊκό μέτρο και αναιρεί αντίμετρα, και ζήτησε την υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας του ΚΚΕ. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την τροπολογία της από τη μία δίνει και από την άλλη παίρνει για να μη θιγούν τα «ματωμένα» πλεονάσματα και σχολίασε ότι, παρά τους λεονταρισμούς του Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις για δημοσιονομική πειθαρχία. Πρόσθεσε, δε, ότι έτσι εξηγείται γιατί η κυβέρνηση απέρριψε τον Μάη την τροπολογία του ΚΚΕ για τη μη μείωση του αφορολόγητου, η οποία επανακατατέθηκε και προβλέπει και την επέκταση του αφορολόγητου στους αυτοαπασχολούμενους.
Για το νομοσχέδιο υπογράμμισε πως το ΚΚΕ θεωρεί ότι η σωστή λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους που πρέπει να το χρηματοδοτεί από τον κρατικό προϋπολογισμό έτσι ώστε να καλύπτονται ο ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό για δωρεάν προληπτικές και θεραπευτικές πράξεις στο λαό.
Ότι αδικείται η ουσία του νομοσχεδίου αφού μετατρέπεται σε όχημα τροπολογιών, παρατήρησε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, οποίος αναφέρθηκε και στην ουσία του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι καταργεί τα αντίμετρα. Όπως είπε, ο στόχος της μείωσης του αφορολόγητου θα μπορούσε να είναι θεωρητικά σωστός -αφού με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα εισπράττονταν λιγότερα από περισσότερους- όμως στην πράξη δεν επιτυγχάνεται το ζητούμενο διότι το μέτρο δεν αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα έσοδα, από ακίνητα, από καταθέσεις, τα αυτοτελώς φορολογούμενα.
Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Μαυρωτάς κάλεσε να «μη βιαστεί κανείς να νεκρολογήσει το Ποτάμι» διότι, όπως ανέφερε, μπορεί να μην είναι παρών στην επόμενη Βουλή, αλλά θα είναι παρών στην πολιτική σκηνή. «Σε μια ρευστή και μεταβατική περίοδο χρειάζεται ο γόνιμος, ορθολογικός συνθετικός λόγος του. Κι επειδή οι καλοί δεν χάνονται το Ποτάμι δεν θα χαθεί. Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τα εμπρός θα τραβήξει», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού.