Έκρυθμη η ατμόσφαιρα στις πόλεις της Αιγύπτου

Εκατομμύρια Αιγύπτιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από το πρωί στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπου πολλοί άλλοι πέρασαν τη νύχτα με αφορμή μαζική συγκέντρωση της αντιπολίτευσης που θα ζητήσει την παραίτηση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Κατά την προετοιμασία της συγκέντρωσης αυτής, με τη συμπλήρωση της πρώτης επετείου από την ανάληψη των καθηκόντων του Μόρσι, οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές, πανό με συνθήματα κατά του ισλαμιστή προέδρου στην πλατεία αυτή, σύμβολο της εξέγερσης που ανέτρεψε το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Διαδηλώσεις κατά του Μόρσι και πορείες διαμαρτυρίας οργανώνονται και στις επαρχίες.

Από την άλλη πλευρά οι υποστηρικτές του Μόρσι συνεχίζουν την καθιστική διαμαρτυρία που άρχισαν την Παρασκευή στη συνοικία Νασρ Σίτι του Καΐρου, κοντά σε αυτό της Ηλιούπολης, για να προασπίσουν την "νομιμότητα" του πρώτου εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, στους οποίους ανήκει ο Αιγύπτιος πρόεδρος, κάλεσαν επίσης σε "γενική κινητοποίηση" για την υποστήριξη του Μοχάμεντ Μόρσι.

Οι κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα αντίπαλα στρατόπεδα προκαλούν φόβους για νέα βίαια επεισόδια μετά τις ταραχές στην Αλεξάνδρεια και στις επαρχίες του Δέλτα του Νείλου μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του Μόρσι που προκάλεσαν από την Τετάρτη τον θάνατο οκτώ ανθρώπων, μεταξύ τους ένας Αμερικανός.

Η αστυνομία και ο στρατός έχουν αναπτυχθεί για την προστασία σημαντικών εγκαταστάσεων της χώρας σε περίπτωση ταραχών. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία είναι σε κατάσταση συναγερμού.

Σύμφωνα με αξιωματικό των υπηρεσιών ασφαλείας, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στη διώρυγα του Σουέζ.

Το κίνημα Ταμαρόντ (εξέγερση στα αραβικά) ήταν αυτό που άρχισε πρώτο να καλεί σε διαδηλώσεις και μετά ακολούθησαν οι εκκλήσεις της αντιπολίτευση. Το κίνημα αυτό συγκέντρωσε 22 εκατομμύρια υπογραφές για ένα αίτημα που ζητεί τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Αρκετές εφημερίδες φέρουν τον τίτλο "Η ημέρα της κρίσης" για τον πρόεδρο Μόρσι.

Άλλες απηύθυναν ένα αμεσότερο μήνυμα με πρωτοσέλιδο τίτλο "Φύγε", όπως η ανεξάρτητη εφημερίδα al-Tahrir.

Στο επίκεντρο και πάλι η πλατεία Ταχρίρ

Στην εμβληματική πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, το πλήθος που συνέρρευσε εκεί από πολλά και διαφορετικά σημεία της χώρας, ήταν εφοδιασμένο με κόκκινες κάρτες "για τον πρόεδρο", που στηρίζουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Αλλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε αργότερα μέσα στην ημέρα και πλησίον του προεδρικού μέγαρου στο προάστιο της Ηλιούπολης, ενώ γίνονταν αντιληπτές οι πτήσεις των ελικοπτέρων των ενόπλων δυνάμεων της περιοχής του Καΐρου.

Ογκώδης καταγράφηκε η κινητοποίηση στην Αλεξάνδρεια, την δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Αιγύπτου, αλλά και στη Μενούφ και στη Μαχάλα ( που εκτείνεται πάνω στο δέλτα του Νείλου), καθώς επίσης στο Πορτ Σάιντ και στην πόλη του Σουέζ, πάνω στην ακτή της ομώνυμης διώρυγας.

Διαδήλωση έγινε σήμερα ακόμα και στην γενέτειρα του προέδρου της Αιγύπτου, που βρίσκεται βορειο-ανατολικά του Καΐρου, η Ζαγκαζίγκ.

Η συγκέντρωση πιστών οπαδών του Μόρσι, κοντά στο ίδιο το προεδρικό μέγαρο, κρίνεται από τους ίδιους παρατηρητές σαφώς ήσσων - σε παλμό και όγκο.

Αντιδρώντας στις ογκώδεις κινητοποιήσεις, η αιγυπτιακή προεδρία ανακοίνωσε ότι " αποκλειστικά μέσω του διαλόγου θα επέλθει η συνεννόηση" και δήλωσε συνάμα έτοιμη " γιά να ξεκινήσει ο αληθινός εθνικός διάλογος".

Η αντιπολίτευση, σύσσωμη, έχει χαρακτηρίσει ανάλογες πρωτοβουλίες του προέδρου κατά τις τελευταίες λίγες μέρες "επικοινωνιακά τεχνάσματα".