Σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας η Κύπρος για Fitch και S&P

Σε ”Restricted Default” (καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας) υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Κύπρου σε τοπικό νόμισμα ο οίκος αξιολόγησης Fitch, μετά και την επιβεβαίωση από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης ότι η ανταλλαγή ομολόγων που υπόκειντο στο εγχώριο δίκαιο ολοκληρώθηκε.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου Fitch, το γεγονός αυτό λογίζεται ως επώδυνη ανταλλαγή χρέους (Distressed Debt Exchange), και αυτός είναι και ο λόγος της υποβάθμισης.

Σημειώνεται ακόμα ότι ο οίκος υποβάθμισε μόνο τα εν λόγω κρατικά ομόλογα σε “D” από “CCC”, ενώ διατήρησε τα υπόλοιπα σε “CCC”. Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της χώρας σε ξένο νόμισμα (σε ευρώ, δηλαδή) παραμένει στη βαθμίδα “Β-”.

Αντίθετα, πιο "αυστηρός" αποδείχθηκε ο οίκος Standard & Poor's, που υποβάθμισε το αξιόχρεο της Κύπρου σε ξένο νόμισμα σε "Selective Default" (καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας), για τον ίδιο λόγο.

Οι απανωτές αυτές υποβαθμίσεις οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην απόφαση να μη δέχεται προσωρινά κυπριακά ομόλογα ως collateral, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΚΤ.