Συγκλονιστικά τα στοιχεία έρευνας για το προφίλ των θυμάτων
Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι , που είχε σαν τραγικό αποτέλεσμα το θάνατο 102 συμπολιτών μας, ήρθαν στη δημοσιότητα μετά από έρευνα του απόστρατου αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος, δικαστικού πραγματογνώμονα Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού και τεχνικού συμβούλου αρκετών από τις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, Ανδριανού Γκουρμπάτση.
Ο κ. Γκουρμπάτσης μίλησε στον Realfm 97,8 όπου παρουσίασε τα στοιχεία της μελέτης, ανάλυσης και αξιολόγησης του προφίλ των θυμάτων.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από τα 102 άτομα που έχασαν τη ζωή τους, τα 74 κάηκαν σε δρόμους, οικόπεδα και παραλίες και μόλις 4 σε κλειστούς χώρους.
Ως σημαντικότερους παράγοντες της τραγωδίας, ανέφερε την τοπογραφία της περιοχής, τη χωροταξία και τις συνθήκες της πυρκαγιάς (υψηλές θερμοκρασίες, πυκνός καπνός, εισπνοή θερμών και τοξικών αερίων καθώς και ο πανικός από την έλλειψη ενημέρωσης από τις Αρχές).
Συγκεκριμένα, ο κ. Γκουρμπάτσης ανέφερε:
«Από τα 10 θύματα, τα επτά βρέθηκαν στην περιοχή συμβάντος, δηλαδή εκεί που εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε η πυρκαγιά. Τα τρία απεβίωσαν στο νοσοκομείο και το ένα πνίγηκε. Τα τρία λοιπόν από τα τέσσερα θύματα έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή του συμβάντος. Από τα θύματα αυτά που έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή του συμβάντος, το 94,6%, δηλαδή σχεδόν όλα, έχασαν τη ζωή τους σε ανοικτό περιβάλλον, αυτό δείχνει ότι τα θύματα βγήκαν έξω από το σπίτι και στην προσπάθεια τους για τη σωτηρία τρέχοντας πεζοί ή με αυτοκίνητο και αβοήθητοι από τις Αρχές εγκλωβίστηκαν και απανθρακώθηκαν, είτε τραυματίστηκαν.
«Τα επτά στα δέκα θύματα ανήκαν στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, δηλαδή αυτές που αδυνατούσαν να αντιδράσουν γρήγορα στην πυρκαγιά. Ήταν άτομα άνω των 60 ετών και παιδιά η βρέφη. Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν γένους θηλυκού, αυτό σε συνδυασμό με τις ευάλωτες ομάδες ήταν ένα μείγμα που οδήγησε τα περισσότερα θύματα στον θάνατο. Τα αίτια που εγκλωβίστηκαν ήταν η τοπογραφία της περιοχής, η χωροταξία, οι συνθήκες της πυρκαγιάς και ο πανικός από την έλλειψη ενημέρωσης από τις αρμόδιες Αρχές.
«Εννέα θύματα πνίγηκαν, ένα στα δέκα. Επειδή δεν υπήρξε οργάνωση του κρατικού μηχανισμού έτσι ώστε να διασώσουν τα άτομα αυτά που έπεσαν στη θάλασσα. Στην έρευνα που διενεργώ υπάρχουν ελλείψεις, παραλείψεις και σοβαρά λάθη και εκ μέρους των Λιμενικών Αρχών. Δεν λειτούργησε απολύτως τίποτα», κατέληξε ο δικαστικός εμπειρογνώμονας.