Ο Σνόουντεν έφυγε από Χονγκ Κονγκ γιατί οι ΗΠΑ έγραψαν λάθος όνομα

Ένα... ορθογραφικό λάθος, ένα "Τζ." για την ακρίβεια ήταν η αιτία που το Χονγκ Κονγκ δεν ικανοποίησε το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του Σνόουντεν.

Σύμφωνα με τις αρχές, το επίσημο αίτημα των ΗΠΑ έγραφε "Έντουρντ Τζ. Σνόουντεν" και έτσι η διαδικασία κόλλησε και το αίτημα απορρίφθηκε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Χονγκ Κονγκ, Ρίμκσι Γουέν, είπε ότι το αίτημα της Ουάσινγκτον απορρίφθηκε επειδή υπήρχαν ελλείψεις: το όνομα του Σνόουντεν καταγράφηκε ως «Έντουαρντ Τζόουζεφ Σνόουντεν» στα αρχεία του Χονγκ Κόνγκ όταν πέρασε τα σύνορα, αλλά στην αίτηση των ΗΠΑ αναφερόταν είτε μόνο ως "Έντουρντ Τζ. Σνόουντεν" είτε με το δεύτερο όνομα ως "Τζέιμς".

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Ουάσινγκτον. "Το ότι ζητούσαν κι άλλες πληροφορίες για την ταυτότητά του δείχνει πως το έκαναν μόνο ως πρόσχημα" αναφέρει εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Associated Press.

Όπως όλα δείχνουν πάντως, ο Σνόουντεν βρίσκεται στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας, κανείς ωστόσο δεν έχει καταφέρει να τον εντοπίσει.