Και τις σχέσεις στρατού-κυβέρνησης
«Πολεμικές» διαστάσεις κινδυνεύει να λάβει ανήμερα της εθνικής εορτής της 2ας Ιουνίου στην Ιταλία η αντιπαράθεση των στρατιωτικών κύκλων με την κυβέρνηση, με την απουσία τριών πρώην ανώτερων στρατιωτικών από την μεγάλη παρέλαση στη Ρώμη, παρά τα μηνύματα ενότητας του προέδρου της δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα, αλλά και του γενικού επιτελείου στρατού.
Όπως υποστηρίζει ο σημερινός Τύπος της χώρας, από την παρέλαση ενδέχεται να απουσιάζουν και άλλοι αξιωματικοί του στρατού, εξόν από τους τρεις απόμαχους, οι οποίοι κατηγορούν με οξείς χαρακτηρισμούς την κυβέρνηση συμμαχίας Λέγκας/Κινήματος 5 Αστέρων για την μείωση των συντάξεων των στρατιωτικών και την αποδυνάμωση των ενόπλων δυνάμεων. Οι πρώην αρχηγοί της Αεροπορίας, Μάριο Αρπίνο, Βιτσέντσο Καπορίνι και Λεονάρντο Τρικάρικο (οι δύο τελευταίοι χρημάτισαν και αρχηγοί γενικού επιτελείου δυνάμεων), αρνήθηκαν με ηχηρό τρόπο τις προσκλήσεις για να παραστούν στην καθιερωμένη παρέλαση μπροστά από τη Αυτοκρατορική Αγορά και το Καπιτώλιο.
«Το γενικό επιτελείο δυνάμεων λαμβάνει αποστάσεις από οποιαδήποτε πολεμική, η προσωπικές απόψεις που είναι δυνατόν να υπονομεύσουν την πολιτικο-θεσμική συνοχή που είναι απαραίτητη για να ρυθμίζεται ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων», τονίζεται στην ανακοίνωση του γενικού επιτελείου δυνάμεων, προσθέτοντας πως η παρέλαση στόχο έχει «να αποδείξει πως η ημέρα αυτή αντιπροσωπεύει μία γιορτή για όλους, στρατιώτες και πολίτες».
Στο μήνυμά του για την εθνική ημέρα, με αποδέκτες όλους—πολιτικούς τε και στρατιωτικούς-- ο Ματαρέλα τόνισε πως «θα πρέπει να θυμόμαστε πως σε κάθε τομέα του βίου οι ιδέες της ελευθερίας και της δημοκρατίας δεν είναι συμβατές με όσους τροφοδοτούν τις διενέξεις, με όποιον στοχεύει στη δημιουργία αντιθέσεων ανάμεσα στις ταυτότητες, με όποιον εδραιώνει συγκρούσεις, με τη διαρκή αναζήτηση ενός εχθρού για να στραφούμε εναντίον του, με όποιους περιορίζουν τον πλουραλισμό».
«Μονάχα η οδός της συνεργασίας και του διαλόγου επιτρέπει να υπερβούμε τις διαφορές και να προωθήσουμε το αμοιβαίο συμφέρον στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως οι πρόσφατες ευρωεκλογές στάθηκαν «μία μέγιστη άσκηση της δημοκρατίας».
Ωστόσο, θα ήταν λάθος να θεωρήσει κάποιος πως η παρέμβαση των τριών εν αποστρατεία αξιωματικών αποτελεί μία απλή συνδικαλιστική αντίδραση, παρ’ όλο που δύο εξ αυτών αναφέρθηκαν ρητώς στη μείωση των συντάξεων του κλάδου.
Το μήνυμα που εξέπεμψαν και οι τρεις αφορά κάτι πιο ευρύ: τη συρρίκνωση των προοπτικών και των μέσων σε έναν νευραλγικό τομέα για την ασφάλεια του κράτους. Μάλιστα ο Καμπορίνι προσάπτει στην ενεστώσα κυβέρνηση «την ουσιαστική παράλυση των διοικητικών δραστηριοτήτων για τον εκσυγχρονισμό των μέσων» του στρατεύματος. Η τάση για περικοπές στις ένοπλες δυνάμεις, κατά πολλούς, εγκυμονεί τον κίνδυνο η χώρα να υπολείπεται στην κούρσα του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού των σύγχρονων ενόπλων δυνάμεων, όσον αφορά την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και των συστημάτων αιχμής.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι απέδωσε την "ανταρσία" των τριών αποστράτων στο γεγονός ότι πρόσκεινται στην υπουργό Αμύνης Ελιζαμπέτα Τρέντα, η οποία προέρχεται από τους 5 Αστέρες και αποτελεί συχνό στόχο για τους μύδρους του, πράγμα που η ίδια διαψεύδει.
Μέσα στα παράπλευρα συμβάντα της ημέρας, στην παρέλαση δεν θα παραβρεθεί και η ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος "Αδέλφια της Ιταλίας" Τζόρτζια Μελόνι, "καθώς δεν έγινε δεκτή η αξίωσή της να καθίσει πάνω στο προεδρικό θεωρείο".
Ωστόσο, με δεδομένο πως και στο παρελθόν οι παρεμβάσεις του Σαλβίνι έχουν προκαλέσει τη μήνιν των στρατιωτικών, όπως πρόσφατα ο αρχηγός του Ναυτικού είχε αντιδράσει για την απαγόρευση για τη διάσωση μεταναστών από σκάφη του πολεμικού ναυτικού που διέταξε ο προϊστάμενος άλλου υπουργείου, ο "ακήρυχτος πόλεμος" ανάμεσα στο στράτευμα και την κυβέρνηση δεν αναμένεται να είναι κάτι περαστικό.